Ето кои са най-богатите в IT сектора

Очаквано създателят на Майкрософт Бил Гейтс остава най-богатият бизнесмен в света в областта на информационните технологии, пише списание "Форбс, цитирано от Франс прес.

От рейтинга на списанието за 2015 г. се вижда, че сред стоте най-богати бизнесмени в IT сектора има 51 американци, 33 представители на Азиатско-Тихоокеанския регион, осем европейци, двама израелци и един латиноамериканец. 40 от тези сто живеят и работят в Калифорния, посочва руският информационен портал Лента.

Бил Гейтс е и най-богатият човек на планетата със състояние, което през 2015 г. се оценява на 79,6 милиарда долара. 13% от тях все още са вложени в акции на Майкрософт.

На второ в класацията на "Форбс" е основателят на Оракъл Лари Елисън с 50 милиарда долара, а на трето място изненадващо е Джеф Безос, основателят на американския гигант на онлайн търговията Амазон. От началото на годината компанията му е отбелязала голям растеж, рязко е увеличила пазарната си стойност състоянието на Безос е нараснало с 13 милиарда, достигайки 47,8 милиарда долара.

Създателят на Фейсбук Марк Цукърбърг е на четвърто място с 41,2 милиарда долара, следван от създателите на Гугъл Лари Пейдж (33,4 милиарда долара) и Сергей Брин (33,4 милиарда).

На седмо място е създателят на платформата за онлайн търговия Алибаба Джак Ма, чието богатство се оценява на 23,2 милиарда долара. Това го прави най-богатият от десетимата китайци, влезли в класацията на "Форбс".

Вдовицата на съоснователя на Епъл Стив Джобс - Лорън Пауъл Джобс, е на девето място с 19,4 милиарда и е най-богата от седемте жени, които са в списъка.

Средната възраст на стоте най-големи богаташи от IT сектора е 53 години, което е с десет години по-малко от средната възраст на първите сто най-богати хора изобщо. Най-младият от стоте бизнесмени в IT сектора е 25-годишният Еван Шпигел, създателят на мобилното приложение Снапчат, чието състояние според "Форбс" възлиза на 2,1 милиарда долара.

А най-възрастният е 86-годишният съосновател на Интел Гордън Мур, който има 6 милиарда.

94 от 100-те милиардери от IT сектора са натрупали състоянието си, започвайки от нулата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят