Реколтата от слънчоглед на повечето места ще бъде около 150-180 килограма на декар

Очаква се реколтата от слънчоглед на повечето места да бъде в порядъка от 150-180 килограма на декар. Това каза за „Фокус” Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му, при всички положения ще има тенденция за намаление на добивите спрямо миналата година.

„От ранните слънчогледи, които успяха да се развият добре, очакваме една реколта от 250 килограма на декар, но предполагам, че при късната добивите ще са по-ниски”, посочи Вукодинов. Той каза още, че традиционно площите с най-добре развилите се слънчогледи дават 200-250 килограма на декар, а по-слабите около 150-180 килограма.

„Предполагам, че тази година ще има по-голямо количество по-слаби реколти. Естествено е, че ще има изключения за по-добрите стопани, които са засяли площите със слънчоглед навреме”, каза още Вукодинов. По думите му, продължителната суша е ускорила развитието на слънчогледа и на места той започва да подгаря. „Надявам се, че вчерашния дъжд ще компенсира донякъде нещата, но не на всички посеви”, коментира представителят на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Според него, заради топлото време най-вероятно ще се наложи реколтата от слънчоглед да се прибира преждевременно. „Очакванията са, че около 20 август, на места даже и около 15 август, ще започне жътвата на така наречените „бели места”, песъкливи почви.

Предполагам, че след 15-20 август ще започнат първите жътви, при положение че традиционно жънем от началото до края на септември”, коментира Вукодинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини