Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Реколтата от слънчоглед на повечето места ще бъде около 150-180 килограма на декар

Очаква се реколтата от слънчоглед на повечето места да бъде в порядъка от 150-180 килограма на декар. Това каза за „Фокус” Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му, при всички положения ще има тенденция за намаление на добивите спрямо миналата година.

„От ранните слънчогледи, които успяха да се развият добре, очакваме една реколта от 250 килограма на декар, но предполагам, че при късната добивите ще са по-ниски”, посочи Вукодинов. Той каза още, че традиционно площите с най-добре развилите се слънчогледи дават 200-250 килограма на декар, а по-слабите около 150-180 килограма.

„Предполагам, че тази година ще има по-голямо количество по-слаби реколти. Естествено е, че ще има изключения за по-добрите стопани, които са засяли площите със слънчоглед навреме”, каза още Вукодинов. По думите му, продължителната суша е ускорила развитието на слънчогледа и на места той започва да подгаря. „Надявам се, че вчерашния дъжд ще компенсира донякъде нещата, но не на всички посеви”, коментира представителят на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Според него, заради топлото време най-вероятно ще се наложи реколтата от слънчоглед да се прибира преждевременно. „Очакванията са, че около 20 август, на места даже и около 15 август, ще започне жътвата на така наречените „бели места”, песъкливи почви.

Предполагам, че след 15-20 август ще започнат първите жътви, при положение че традиционно жънем от началото до края на септември”, коментира Вукодинов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете