Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Правителството анализира: Кои са 10-те най-сериозни пречки пред чуждите инвеститори

Министерският съвет прие анализ на пречките за нарастването на инвестициите и списък с основните проблемни области пред инвеститорите в България. Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия „Инвестиционен план за Европа”, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от “Монитор”.

В анализа са дефинирани 10 проблемни области. Те са присъединяване на обектите към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ, вода), в т.ч. срокове, брой процедури и разходи. Друга пречка са процедурите и времето за получаване на разрешителните за строителство. Бавното предоставяне на услуги от централните и местните власти, несъгласуваност на административните процедури и честите промени на законите също са проблем пред чуждите фирми.

Наред с тях решението за влагане на капитали се спира още от липсата на пътища или лошото им състояние, както и от липсата на кадри. Сред идентифицираните проблеми са и независимостта на съдебната система и корупция, а също ниската ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове. Административните процедури във връзка с международния стокообмен и съпътстващи разходи при внос и износ заедно с необходимото време за плащане на данъци са сред десетте пречки.

За да бъдат преодолени пречките, ще бъдат създадени работни групи с определени от МС водещи ведомства. До края на януари 2016 г. работните групи трябва да предложат конкретни мерки.

България е на 12-о място по създадени работни места от преки чуждестранни инвестиции, показва проучване на “Ърнст енд Янг” сред 43 европейски страни за миналата година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете