И днес ще вали

На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

Започна оценка на активите на 4 гръцки банки

В четирите големи гръцки банки започна оценка на качеството на активите преди предстоящата рекапитализация. Това съобщи Атинската информационна агенция /АНА/.

Оценката на качеството на активите се провежда в четирите гръцки основни финансови институции: Банка Пиреус, Алфа банк, Юробанк и Националната банка на Гърция. Тя се провежда в рамките на тяхната рекапитализация, която в съответствие с планирания график трябва да приключи до края на тази година.

“Проверката на портфейла на банките по всички категории отпуснати кредити ще продължи, както се очаква, няколко седмици и ща даде възможност точно да се оцени обема на техните нужди от капитал. В средата на август ще започнат стрес тестове на банките, резултатите от тях ще бъдат публикувани през ноември. Процесът на рекапитализация на банките, както се очаква ще започне през ноември и при всички положения ще приключи до края на годината”, съобщава АНА.

Гръцкият министър на финансите Евклид Цакалотос заяви вчера след срещата си с ръководителите на мисията на кредиторите, че Атина и нейните партньори възнамеряват да приключат с рекапитализацията до края на годината. “Кредиторите, както и ние, желаем процесът на рекапитализация да приключи скоро, т.е. до края на годината. Едновременно с това се договорихме, че не трябва да има “подстригване” на депозитите”, каза той.

Възможните сценарии за рекапитализация

Предвижда се да бъдат отпуснати 25 милиарда евро за рекапитализацията на гръцките банки. Процесът на попълване на собствения капитал на финансовите институции, както се очаква, ще се осъществи по образец на сходната операция, която беше проведена вече в Гърция през 2012 г. Тогава ключовата роля за попълването на банковия капитал изигра гръцкият Фонд за финансова стабилност. Тогава в обмен на предоставения ресурс държавата получи от банките акции. Тя установи контрол над тях, но финансовите институции получиха правото при подобряване на ситуацията с ликвидността да изкупят от държавата обратно своите ценни книжа, връщайки предоставените им в кредит пари. При такъв сценарий и този път парите ще бъдат отпуснати от държавата, което напълно ще отстрани опасността от привличането към този процес на средствата на акционерите на финансовите институции, на собствениците на техните облигации и големите вложители /т.нар. bail-in/.

Съществува и втори вариант за рекапитализация, който е по-малко желан. Според него, рекапитализацията може да се извърши с пари на Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/. Попълването на собствения капитал на банките чрез ЕСМ няма да обремени държавният дълг на Гърция, но правилата на работа на този европейски фонд налагат, че за директна рекапитализация е необходимо “подстригване” в обем на 8% от стойността на акциите, облигациите и незастрахованите влогове, надхвърлящи 100 000 евро.

Целта на гръцката страна е да приключи всички необходими процедури за рекапитализацията на банките преди 2016 г., тъй като от Нова година ще влезе в сила директивата на ЕС, която напълно гарантира запазването само на банковите влогове, които не надхвърлят 100 000 евро на един човек в една банка. За интеграцията на тази директива в местното законодателство неотдавна гласува гръцкият парламент. “Избягването на bail-in в гръцките банки за нас е приоритет номер едно”, заяви правителствен чиновник пред ТАСС и добави: “Ако рекапитализацията се проведе до края на годината, тогава ще успеем да избегнем “подстригването” на капитала на акционерите и крупните влогове”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.