Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Започна оценка на активите на 4 гръцки банки

В четирите големи гръцки банки започна оценка на качеството на активите преди предстоящата рекапитализация. Това съобщи Атинската информационна агенция /АНА/.

Оценката на качеството на активите се провежда в четирите гръцки основни финансови институции: Банка Пиреус, Алфа банк, Юробанк и Националната банка на Гърция. Тя се провежда в рамките на тяхната рекапитализация, която в съответствие с планирания график трябва да приключи до края на тази година.

„Проверката на портфейла на банките по всички категории отпуснати кредити ще продължи, както се очаква, няколко седмици и ща даде възможност точно да се оцени обема на техните нужди от капитал. В средата на август ще започнат стрес тестове на банките, резултатите от тях ще бъдат публикувани през ноември. Процесът на рекапитализация на банките, както се очаква ще започне през ноември и при всички положения ще приключи до края на годината“, съобщава АНА.

Гръцкият министър на финансите Евклид Цакалотос заяви вчера след срещата си с ръководителите на мисията на кредиторите, че Атина и нейните партньори възнамеряват да приключат с рекапитализацията до края на годината. „Кредиторите, както и ние, желаем процесът на рекапитализация да приключи скоро, т.е. до края на годината. Едновременно с това се договорихме, че не трябва да има „подстригване“ на депозитите“, каза той.

Възможните сценарии за рекапитализация

Предвижда се да бъдат отпуснати 25 милиарда евро за рекапитализацията на гръцките банки. Процесът на попълване на собствения капитал на финансовите институции, както се очаква, ще се осъществи по образец на сходната операция, която беше проведена вече в Гърция през 2012 г. Тогава ключовата роля за попълването на банковия капитал изигра гръцкият Фонд за финансова стабилност. Тогава в обмен на предоставения ресурс държавата получи от банките акции. Тя установи контрол над тях, но финансовите институции получиха правото при подобряване на ситуацията с ликвидността да изкупят от държавата обратно своите ценни книжа, връщайки предоставените им в кредит пари. При такъв сценарий и този път парите ще бъдат отпуснати от държавата, което напълно ще отстрани опасността от привличането към този процес на средствата на акционерите на финансовите институции, на собствениците на техните облигации и големите вложители /т.нар. bail-in/.

Съществува и втори вариант за рекапитализация, който е по-малко желан. Според него, рекапитализацията може да се извърши с пари на Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/. Попълването на собствения капитал на банките чрез ЕСМ няма да обремени държавният дълг на Гърция, но правилата на работа на този европейски фонд налагат, че за директна рекапитализация е необходимо „подстригване“ в обем на 8% от стойността на акциите, облигациите и незастрахованите влогове, надхвърлящи 100 000 евро.

Целта на гръцката страна е да приключи всички необходими процедури за рекапитализацията на банките преди 2016 г., тъй като от Нова година ще влезе в сила директивата на ЕС, която напълно гарантира запазването само на банковите влогове, които не надхвърлят 100 000 евро на един човек в една банка. За интеграцията на тази директива в местното законодателство неотдавна гласува гръцкият парламент. „Избягването на bail-in в гръцките банки за нас е приоритет номер едно“, заяви правителствен чиновник пред ТАСС и добави: „Ако рекапитализацията се проведе до края на годината, тогава ще успеем да избегнем „подстригването“ на капитала на акционерите и крупните влогове“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.