Руснакът Герман Костин напил малкия Никита преди убийството

В кръвта на 5-годишния Никита Плотников, който беше открит мъртъв в куфар край София, е имало 0,12 промила алкохол. Това стана ясно по време на гледане на мярката за неотклонение на сочения за убиец на детето руски гражданин Герман Костин в Софийския апелативен съд (САС).

Защитата на Костин оспори това твърдение.

Според адвоката при естественото гниене се отделял етилов алкохол, но съдът прие, че детето е било леко опиянено и това обяснява защо не се е съпротивлявало при престъплението.

Съдът прие и показанията на друга рускиня, която забелязала у Костин акта за раждане на Никита на 9 февруари, ден преди обвиняемият да отлети за Севернокипърската турска република.

Припомняме, че 5-годишният Никита Плотников, който бе открит в куфар край Пасарел в последните дни на февруари. По-рано край Приморско пък бяха намерени останки от майка му Анна Леонтиева. За извършител разследването посочи бизнесменът Герман Костин. Решението на съда е той да остане в ареста.

Апелативните магистрати се съгласиха със защитата, че има пропуски в работата на прокуратурата, която не е приложила разпечатки от „Теленор”, които доказват, че чуждият гражданин е бил в района на престъплението, когато то е станало - около 8-и и 10-и февруари. Те обаче обърнаха внимание, че Костин е изобличен и от камери на АПИ, които засекли неговия „Фолксваген Поло”.

Въпреки че руснакът притежава 5 апартамента само в София, магистратите приеха, че това не говори за опасност да се укрие. Но приеха, че разследващите работят активно и по доказване на второ евентуално негово престъпление - убийството на Анна, и това води до предположение, че може да извърши друго подобно деяние.

Апелативните съдии се съгласиха с колегите си от предната инстанция, че засега множеството събрани улики са косвени, обърнаха внимание на прокуратурата, че има какво да се желае в работата й, но се съгласиха, че разследващите работят много интензивно и в момента.

В защитата си Костин започна да разказва подробно за живота си. Първата му жена била погребана от следователите - казали на тъста му, че се е самоубила, а пък тя си е жива и здрава. Тъстът му дал показания срещу него, защото не знаел, че настоящата му половинка му изневерявала. Той бе прекъснат на два пъти с указания да говори само по повод мярката за неотклонение.

„Има система и тя може да си прави с мен каквото си поиска. Само аз и адвокатът ми сме срещу системата”, заключи Костин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право