Търсят средства за видеостена, посветена на Апостола

Учени от Велико Търново търсят средства за видеостена, посветена на Апостола на свободата Васил Левски. Идеята за електронното пано е на местния писател Николай Иванов и е подкрепена от историци и общественици. Съвременният монитор с тъч-панел ще показва известни и не толкова популярни фотографии, портрети, документи на Васил Левски. Концепцията предвижда и излъчването на откъси от филми и театрални постановки, които са посветени на Апостола.

Своеобразният дигитален паметник ще се се намира точно срещу автогара „Юг”. Два са доводите на инициатора Николай Иванов за мястото. Районът около транспортния обект е свързан с живота и делото на Левски – срещу автогарата се е намирала къщата на търновския търговец, революционер и близък съратник на Апостола Стефан Карагьозов. Поставена там, видеостената всекидневно ще напомня на стотиците пътуващи между София и Варна за живота и делото на бележития българин.

„Всяко селище се бори да докаже, че Васил Левски е бил един или два пъти там в живота си там. Ние в Търново имаме пребиваването му като даденост, от която градът би имал полза”, аргументира се Николай Иванов. Проектът за дигиталния паметник е на финален етап, а съдействие ще се търси от спонсори и от Общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони