Контрольори от ДАИ-Стара Загора и АПИ отиват на съд за подкупи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи от служители на Областен отдел „Контролна дейност-ДАИ“-Стара Загора към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Като обвиняеми са привлечени още 4 лица, в т.ч. двама служители на Агенция „Пътна инфраструктура” и двама ръководители във фирми-изпълнители, съобщиха от Специализираната прокуратурата, цитирани от "Фокус".

Престъпната група е създадена с цел приемане на подкупи от транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за нуждите на ”Автомагистрала Тракия”- „Лот 2 Стара Загора-Нова Загора”, сочат доказателствата. Срещу 100 лв. месечно на камион контрольорите са „пропускали“ да проверяват колите на въпросните фирми, които са работили претоварени. По този начин превозвачите са реализирали хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при установено нарушение).

Групата е била ръководена от Ангел Димитров, началник на Областния отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора към Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация”. В нея са участвали Деян Славов, Любен Мерджанов и Георги Георгиев - главни специалисти - инспектори в Областен отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора, Стоян Стоянов, младши инспектор в Областен отдел „Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора. Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени на Георги Апостолов, главен специалист - „Мобилна група" в Агенция „Пътна инфраструктура"-София, Николай Василев, главен специалист в А“ПИ“, Стоян Михов - координатор строителна механизация „Лот - 2" на АМ „Тракия" в „Пи Ес Ай" АД, и Динко Динев – управител на една от фирмите подизпълнители.

Апостолов и Василев са обвиняеми за получаване, а Михов и Динев - за даване на подкупи. Двамата служители от А“ПИ“ са „действали“ незаконно независимо от колегите си от Областния отдел „Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора. Стоян Михов и Динко Динев са давали подкупи и на едните, и на другите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право