Акбар Хашеми Рафсанджани: Светът скоро ще бъде погълнат от трета световна война

Светът скоро ще бъде погълнат от трета световна война, която ще бъде разпалена от терористи, заявил Акбар Хашеми Рафсанджани, председател на влиятелния Съвет по целесъобразност. Думите били произнесени при среща с висш италиански политик тази седмица, съобщава БГНЕС.

И макар да предрича, че войната ще бъде започната от терористите, той твърди, че вината ще лежи единствено върху САЩ и НАТО за тяхната инвазия в Афганистан. Според иранска информационна агенция Рафсанджани е казал на италианския външен министър Паоло Джентилони:

"Заплахата от избухване на трета световна война от терористите е сериозна"."САЩ и НАТО нахлуха в Афганистан, за да изкоренят тероризма и наркотиците, но видяхме как тероризма се разпространи под формата на ИД, Боко Харам и Фронта Ал Нусра до отдалечени части на света от Ал Каида и талибаните от Пакистан и Афганистан". После Рафсанджани призова западните страни да прекратят своята "подкрепа" за терористичните групировки в региона. Въпреки че остава неясно кои групировки има предвид, САЩ и Иран са на страната на противопоставящи се етнически групи в рамките на няколко конфликти в Близкия изток.

В момента подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути воюват срещу избягалото си правителство в лицето на подкрепяната от Саудитска Арабия коалиция. Рияд остава ключов съюзник на САЩ в Близкия изток.

Въпреки историческия пробив от страна на САЩ в ядрените преговори с Иран, дипломатическите отношения между двете страни продължават да са хладни. Макар и да се оказаха на една страна в сблъсъка с ИД в Сирия и Ирак, Вашингтон и Техеран продължават да са в конфликт по много въпроси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят