Полицаят бунтар

Валентин Попов – водачът на полицейските протести. Ако питате за него в МВР ще разберете, че приятелите му са повече от враговете. Близките му съратници го описват с усмивка:„Като шило е, в торба не стои.“

44 дни ченгета, пожарникари и надзиратели, организирани от неговия синдикат, се бунтуваха – биха тъпани по шествия и митинги, надуваха вувузели, дежуриха на палатки пред парламента, вдигаха лозунги „Служим на народа, не на политиците“, а правителството се правеше, че не ги вижда. Вместо да кротне вече и да се примири, Попов отново скача тия дни: „Събудете се, колеги! Смъкват ни фанелките от гърбовете!“

Нова наредба сменя тениската с пагони с риза в строевата униформа. Валентин се горещи: „Някой пореден умник е решил, че на фуражката фанелка не й отива. Да хукнем голи до кръста по магазините да търсим бели и сини ризи! Ние и с тениските се снабдяваме сами. Дявол знае колко ни дължи МВР за униформите, недавани от 4 години и каква част от тях са петте милиона лева, които ни отпусна премиерът по милост! Даже да ни дадат някой път ризи, с тях излизаме от колите като от възглавници – те се мачкат лесно и се цапат. Друго е удобната зелена тениска! За да влезе тя през 2010 г. в наредбата, синдикатите водиха борба! Някой разбирач да ни я вземе сега? Няма да стане!“

Такъв е Вальо. Отде се е взел в МВР тоя бунтар?

Роден е в Дупница, осиновен от учители. Останал втори път сирак на 15 години, обаче успял да завърши математическа гимназия и педагогика в ЮЗУ в Благоевград. Искал да бъде учител по математика като майка си, но през 90-те г. за тази професия трудно се намирали места. Предложили му да стане служител по сигурността на границата. Започнал работа на ГКПП Станке Лесичково, където е и досега. 22 от неговите 51 години са минали там. Още е младши експерт. „ Как да е старши като не спира да се дърля с началството по синдикални работи!“, вметва негов приятел.

Попов е от основателите на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), председател на Управителния съвет през 2009г. и от 2011 г. досега. Наясно е, че доста полицаи не вярват на синдикатите в министерството. Те са 5, СФСМВР е най-големият. Казват, че един бил на ГЕРБ, друг на БСП, а всички угодничат на властта. „Грешат за СФСМВР – казва Вальо. – Няма политическо ръководство на МВР от 2008 г. при което не сме излизали на протест. За неуредиците в МВР не е отговорен един шеф. Те се трупат от години. Всеки министър реформира нещо, а следващият прави обратното на направеното от предшественика му. Затова МВР е най-нереформираното министерство у нас. Това го виждат и децата.“

Самият Вальо e разведен, с три деца. Симона и Петър са завършили Академията на МВР. Симона е граничен полицай като баща си, но Петър плаща неустойка по договора си с министерството, учи немски и си търси в Германия късмета. Малкият син Лазар ще бъде скоро в първи клас. Той иска да се бори с лошите като татко си, засега.

Вальо дели лошите на два вида: лоши хора и лоши политици. Убеден е, че са поправими. Не приема упреците, че 44-дневният полицейски протест се е провалил. Днес Съветът за социално партньорство в МВР заседава, както обеща на протестиращите - за извънредния труд и тегобите на турската граница с бежанците. „МВР е като черна кутия – отвън се вижда, но не се знае вътре какво има. Ние я държахме отворена пред обществото месец и половина. Не е малко в положението, в което се намираме“, казва полицейският синдикалист.

Въпросът за МВР

Когато лидерът на СФСМВР Валентин Попов започнал работа в МВР през 1993 г. служителите били над 65 000. Сега са 47 130. Полицаите при хората са 15 000, а заедно с пожарникари, спасители и разследващи – 26 000. Те намаляват, макар на думи да съкращават администрацията.
„Качествените професионалисти в органите са сведени до минимум от политически чистки и по други причини. Заплатата на полицай със стаж до 10 г. е 445 лв., а по едво време махнаха коефициентът за нощен труд и ваучерите за работещите на смени. Защо? 1 млрд. лв. бюджет не е малко. Въпросът е, че и акъл трябва“ – разсъждава полицаят бунтар.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“:

Пред очите ми израсна като лидер

Познавам Валентин Попов от създаването на синдикалната федерация на МВР, за което помагах. Пред очите ми израсна като лидер на организацията - здрава и стройна, истински синдикат. Вальо е коректен, точен човек, с алгоритмичен подход – първо, второ, трето и така до целта. Разбрах, че бил математик освен полицай, това обяснява характера му. Имаме отлично партньорство и приятелство.

Емил Рашев, доайен на полицейското синдикално движение:

Договори много придобивки за полицаите

В последните 3 години Валентин Попов се утвърди безспорно като синдикален лидер в МВР. Под негово ръководство СФСМВР заедно с останалите пет синдиката в МВР, договориха придобивки, за които не сме и мечтали по-рано, а именно - извънредният, нощният труд, трудът в почивни и празнични дни и времето на разположение да се заплащат.
Харесва ми, че не се страхуват да завеждат дела в съда, когато се засегнат социалните им права. Не ми харесват незадоволителните резултати от работата на Съвета за социално партньорство в МВР.
Предстои Попов и неговите колеги да направят оценка на протестната кампания, която проведоха във връзка с пенсионната реформа и да си отговорят защо не постигнаха целите, които си бяха поставили. Надявам се да стигнат до извода, че в бъдеще ще трябва да разчитат повече на силата на аргументите, а не на аргументите на силата и да насочат усилията си към сериозна лобистка дейност с всички парламентарно представени политически сили.

Красимир Костов, член на УС на СФСМВР:

Готов е винаги да защити колега

Преди 4 години заради Вальо Попов и хора като него аз и още 200 пожарникари напуснахме друг синдикат и станахме членове на СФСМВР. Той е балансьор в колективната управа на синдиката. Готов е винаги да защити колега. Има много достойнства, но разбира се, като всеки човек и той прави понякога грешки.

Румен Пелев - президент на Националния полицейски синдикат:

Няма вина за провала на протестите

Попов е сериозен човек, изявен лидер на протестите, организирани от СФСМВР и подкрепени от всички синдикати в МВР. Протестите не постигнаха целите си, но той няма вина. Докато няма закон за синдикатите, политиците могат да правят каквото си искат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини