Вежди Рашидов за кончината на Васил Попов: Българската култура претърпя поредната тежка загуба в горещото лято

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати съболезнователен адрес до близките на големия български актьор Васил Попов, който си отиде на 81-годишна възраст.

В адреса се казва:

„Българската култура претърпя поредната много тежка загуба в горещото лято на 2015 година. Скърбя заедно с Вас – още един изключителен наш актьор ще играе вече в небесната театрална трупа, но съм убеден, че той ще възкръсва отново и отново в паметта на хилядите си почитатели.

Дълги години Васил Попов беше неотделима част от трупата на великите български комедианти, свързали името си със славните времена на Сатиричния театър. Васил Попов беше сред най-ярките звезди на тази плеяда редом с Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Божидар Лечев и много други артисти, избрани по гласа на сърцето за народни любимци.

Само на сцената Васил Попов е изиграл над 150 роли. Това щеше да бъде просто скучна статистика, ако голяма част от тях не бяха като „за учебник”. Защото Васил Попов имаше шанса да играе в пиесите на големи класически и съвременни драматурзи, а самите му превъплъщения бяха запомнящи се с външния си образ и удържаното в добрия вкус чувство за ирония и хумор.

Васил Попов не скъпеше нито усилията си, нито таланта си. Работеше много и всеотдайно – да си спомним само за миг участията му в редица телевизионни програми и мюзикъли, в хумористичните песенни конкурси и в сатиричните рубрики на националното радио. И, разбира се, образът на Чичо Пандишпан, чрез който излъчваше цялата си доброта и артистична изобретателност от телевизионния екран към най-ценните зрители - децата.

Една от най-значимите роли на Васил Попов беше Художникът в легендарния филм „Момчето си отива”, който отдавна е в "Златния фонд" на българското кино.
Сега Васил Попов си отиде завинаги и колкото да се утешаваме, че смъртта е неизбежна, че творческото му дело е безсмъртно, ни боли и ни е много тъжно.

Защото ни напусна един огромен талант, който обогатяваше света ни с жизнелюбие, смях и надежда.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура