Русия ще унищожава нелегално внесените храни, обект на санкции

В Русия официално започна да действа законът за унищожение на нелегално внесените в страната продукти, обект на санкции, съобщава РБК. Прессекретарят на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) Юлия Мелано разказа, че в Белгород са били унищожени 10 тона сирене.

"Започна унищожаването на санкционирани продукти в Белгород. Според уточнените данни унищожената партида е била 10 тона, а не 7 тона, както беше съобщено по-рано", каза тя пред агенция ТАСС. По думите на Мелано сиренето е дошло от Украйна, но произходът му не е известен.

Помощник-ръководителят на ведомството Алексей Алксеенко по-рано обеща, че санкционираните продукти ще бъдат унищожавани ежедневно. "Това ще става в Калининград, Санкт Петербург, Смоленкс, Псков, на юг – в Ростовска област, от другата страна – в Оренбургска област, Саратов, Алтай. Навсякъде, където има контрабанда", каза той и обяви, че в първия ден откакто законът е в сила, са били унищожени "няколкостотин тона" продукти.

Пресслужбата на губернатора на Калининградска област съобщи, че подразделението на жилищно-комуналното стопанство е сключило договор с митниците и Россельхознадзор за прием на санкционираните продукти на полигоните за твърди битови отпадъци, където те ще бъдат унищожавани.

Днес земеделското ведомство задържа на руско-беларуската граница три камиона с праскови и нектарини с общо тегло 73 тона, съобщава "Интерфакс". Товарите имали турски фитосанитарни сертификати, но станало ясно, че турските власти не са издавали такива документи. Взето е решение за унищожаването на плодовете.

В Оренбург пък беше взето решение за унищожаване на 20 тона латвийско сирене. "Сиренето ще бъде унищожено по механичен начин на специален полигон, който има всички необходими разрешителни и специализирана техника", обяви Мелано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия