Митрополит Николай заплаши, че ще се занимава с политика

Пловдивският митрополит Николай заяви намерението си да се занимава с политиката и с политиците, защото в последно време те са решили да се занимават пагубно с Българската православна църква, съобщи "Фокус".

Това се случи по време на речта му за храмовия празник на църквата „Свето Преображение” в пловдивския квартал „Тракия”. Там той засегна и йогата, опреличавайки я на сатанинска ерес, която според него е станала "някаква национална стратегия, внушавана на младото поколение".

Повод за думите му е двукратното използване на текстове за йогата от страна на образователното министерство в зрелостни изпити - при задължителния изпит за седмокласници и при този по английски след 8 клас.

Светият синод силно се възмути от пропагандирането на йогата на държавно ниво при положение, че в училищата у нас има забрана да се изучава християнската религия.

„Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога. Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога", каза той.

Владиката се обърна и персонално към кмета на града Иван Тотев, като заяви, че отношението му към храмовете в Пловдив е арогантно, имайки предвид конкретен случай с най-бедния храм в квартал „Изгрев”.

„Политиката на кмета Иван Тотев е да осъди църквата на 13 000 лв. такса смет и понеже църквата няма откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полилеите и да ги изнесе за продан. Хайде г-н кмете, да Ви видя как ще стане това, да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на БПЦ”, уточни митрополит Николай.

Митрополитът запита и защо съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин, а не християнско духовно лице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини