Царицата на парфюмите идва от Коморите

Какво е общото между бедните Коморски острови и класиката в парфюмите “Шанел №5”? Това е иланг-иланг - тропическото дърво с жълт цвят, чието масло е основна съставка на парфюма. А Коморите са най-големият производител в света.
Много парфюмерийни компании от цял свят купуват продукцията, а “Шанел” е сред най-лоялните заради отношенията, датиращи от 100 години.
Според Кристофър Шелдрейк, парфюмерист и директор за изследователската дейност и развитието в компанията, тя продължава да е изключително важен клиент за островите, защото “Шанел №5” съдържа много иланг-иланг, около 10%. “Продуктът е страхотен”, казва Шелдрейк.
Някои наричат аромата на растението аромат на любовта и чувствеността. А специалистите го описват като нюанс на жасмин, мощен, с плодови нотки, включително на круша и кокос.
Всъщност Франция има решаваща роля за това Коморските острови да станат производител №1 в света, защото практически французите са тези, които пренасят растението там в началото на XX век. И логично, като се има предвид, че островите са френска отвъдморска територия до 1975 г.
Легендарният парфюм е създаден през 1921 година от Ернест Бо. На него мадам Коко Шанел заръчала да направи парфюм с аромат на жена. Известният за времето си спец се заел със задачата. В крайна сметка направил 10 варианта, а Коко избрала петия. Така се появява “Шанел №5”, който продължава да е легенда и днес.
Славата на иланг-иланг се дължи в голяма степен именно на френския парфюм, което в последния век увеличава драстично търсенето на масло от цветето. То расте на вечнозелено дърво, което може да достигне височина 30 м.
Дотук всичко изглежда лъскаво и безметежно, но специалистите предупреждават, че добивите могат да намалеят драстично, защото дори и след толкова години няма обща стратегия за иланг-иланг.
На Коморските острови опасността идва от все по-изчерпващия се ресурс за добив на масло от наличните дървета. Причината е и в ниското заплащане за събирачите - около 50 евро месечно. Местните все повече предпочитат да се захванат с нещо друго и защото в последните години получават доста пари като помощ от свои роднини емигранти.
През 2013-а и 2014-а страната е изнесла масло от иланг-иланг за едва 1,5 млн. евро, което се смята за, меко казано, скромно. Реално добивът годишно е между 30 и 40 тона масло. Спецовете алармират, че ако не се вземат мерки и не се започне изграждането на плантации, не е далече времето, в което парфюмите с иланг-иланг ще станат екзотика, а “Шанел №5” ще влезе със сигурност в историята като най-успешния за всички времена парфюм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл