Яж, пий и охлаждай лятото

В жегата ти идва да влезеш в хладилника, да се затвориш в помещение с климатик или да изпиеш нещо охлаждащо. Защо не с кубчета лед вътре? Последното е най-лесно и достъпно, да не говорим, че вариантите са безбройни, стига фантазията да не си поставя граници.
За това да си слагаш ледени кубчета в напитките се сетили още около VIII век в Багдад. Но въпросът бил откъде да се вземе ледът. Да не забравяме, че тогава не е имало нито хладилници, нито климатици. Климатът бил по-различен от сегашния, а ледниците се простирали далеч по на юг из земното кълбо, отколкото сега. Но опитите за транспортиране на лед приключвали в повечето случаи неуспешно, а късметлиите да се снабдят с мъничкия охладител били считани за богоизбрани.
Така се оказало, че векове наред консумацията на лед се превърнала в привилегия и признак за елитарност. До XIX век, когато американецът Фредерик Тюдор намира начин да продава лед по света. И разбира се, става милионер, доказвайки, че най-важното е навреме да се сетиш преди другите за нещо и да го осъществиш. И въпреки че първите му доставки са неуспешни - с кораб до Мартиника, където ледът пристига в почти течно състояние, Фредерик не се отказва. Така открива, че ледът се съхранява много по-дълго в стърготини, отколкото в слама, както смятал в началото. И се превръща в Ледения крал, извличащ лед основно от река Хъдзън. А огромното богатство потича в момента, когато започва да доставя лед чак в Индия. Днес търговията по света е огромен бизнес, разраснал се благодарение на специалните фризери.
За домашно разхлаждане обаче не нужно да си внасяме ледени блокчета или да имаме специални фризери. Работа вършат и домашните. Достатъчно е да се сдобиете с подходящи формички, според желанието, и да започнете.
Вариантите са стотици, а сред най-разпространените са ледени кубчета с плодчета, всекиму според вкуса и желанието. Веднъж готови, те са бърз начин за приготвяне на свежа напитка за семейството или за гостите. Стига да се добави съвсем малко вода, а при желание и подсладител. Възможно е също да се приготвят и малки топчици от директно изрязани от плода парченца. По-късно те се превръщат в суперсвежа лятна напитка.
Друг интересен вариант е изработването на кубчета, в които има билки и зехтин. Те стават ефектно допълнение към лятната салата, като просто ги пуснете в прясно нарязаните зеленчуци и изчакате горещината ще свърши останалото. А на трапезата ще има нещо свежо и охлаждащо.
За лятно вечерно парти е подходящо да разполагате с ледени блокчета, в които има и нотка алкохол. И тук вариантите са безбройни, стига да се ръководите от вкуса си и от принципите за комбиниране на ароматите.
Ледените кубчета могат да носят радост и на децата, които също имат нужда от разхлаждане. Защо тогава да не приготвите блокчета, в които ще замразите какао например. Може да стане с вода или с мляко, а после размразяването да е с добавяне на мляко със стайна температура. При повече време и въображение за хлапетата могат да се приготвят и ледени близалки. Аналогичен вариант за възрастните са кубчета, пълни с кафе.
Да не забравяме, че ледените блокчета са много подходящи и за освежаване на лицето, дори за бърз масаж. Защо тогава да не сложите вътре каквото душата ви иска? Пък кой знае - може някой да измисли рецепта, която да го направи много богат, като Фредерик Тюдор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл