В Гълъбово отново дишат прах от въглища

От няколко дни в Гълъбово въздухът е замърсен с фини прахови частици. Замърсяването идва от сгуроотвала в близкия ТЕЦ - Брикел, предаде БГНЕС.

Въпреки взетите мерки в годините назад, за намаляване на замърсяването, от дни отново хората дишат въглищен прах. "Всичко е в пепел. Не можем прозорец да отворим, всичко влиза вътре", разказва жител на миньорското градче.

Местните разказват, че са свикнали с този проблем, тъй като той е от дълги години. "Аз живея тук от 1975 година, винаги е било така" сподели друг гълъбовец.

Регионалната еко инспекция пристигна на проверка в предприятието, но въпреки настояването на група журналисти да заснемат работата им, бе получен мълчалив отказ и трясната под носа им врата на колата, с която еко експертите се отправиха на оглед към "черното езеро". Каква е причината да бъде отказано медийно отразяване на инспекцията на службата, която се грижи за опазване на околната среда и здравето на хората, остана неясно. От предприятието обясниха, че причината за запрашаването е топлото време и силният вятър.

Започнато е наводяването на района, за да се намали ефектът на "пустинна буря". За трайното решаване на проблема са необходими много финанси, но предприятието има финансови затруднения в момента заради огромни невзети суми от НЕК - обясни главният инжинер на "Брикел - Георги Митев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини