Дилма Русеф - най-непопулярният бразилски президент за изминалите 30 години

Дилма Русеф стана най-непопулярният президент на Бразилия от края на военната диктатура през 1985 г., със 71 процента неодобрение, сочи допитване на института Датафоля, цитирано от Франс прес.

Отрицателните оценки за управлението на президента с български произход са се увеличили с шест процентни пункта от юни, а положителните са спаднали от 10 на 8%.

С тези резултати левият държавен глава бие предишния рекорд от 1992 г. - 9 процента одобрение и 68 процента неодобрение - на бившия президент Фернанду Колор ди Мелу, който подаде оставка заради корупционна афера, малко преди парламента да гласува свалянето му от поста. Популярността на Дилма Русеф пострада от корупционен скандал около петролния гигант Петробраз. Рейтингът й вече беше засегнат от икономическите трудности на Бразилия и политическата криза в редиците на управляващите. Нова демонстрация с искане на оставката на Русеф, чийто втори мандат започна през януари, е предвидена на 16 август. Освен това 66 процента от анкетираните подкрепят, а 28 процента отхвърлят, започване на парламентарна процедура за импийчмънт на Русеф, макар и 53 процента да смятат, че тя няма да бъде свалена от поста, а 38 процента мислят, че това може да стане.

Допитването показва, че равнищата на подкрепа и неодобрение на правителството не се променят съществено в зависимост от равнището на доходи или на образование на анкетираните. Това показва, че дори сред най-бедните и необразовани бразилци, които са електоралната крепост на управляващата лява Партия на трудещите се, цари значително недоволство, отбелязва АФП. Допитването е извършено във вторник и сряда сред 3358 души в 201 общини. Статистическото отклонение е 2 процентни пункта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят