Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско

Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско. Това потвърди д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна, цитирана от "Фокус".

В населеното място е регистрирана починала овца, като лабораторните проби са доказали заболяването антракс. Във вторник е проведено заседание на Кризисния щаб, на което са били набелязани съответните мерки. Починалото животно е било от стадо, отглеждано от мъж на 35 години от село Бозвелийско. Той за момента се чувства добре, допълни д-р Михайлова. От Областната дирекция по безопасност на храните са поели случая и би трябвало вече да е започнала ваксинация на всички животни от село Бозвелийско, допълни д-р Михайлова.

Припомняме, че в началото на седмицата бе съобщено, че лабораторните резултати от кухните и на последните 10 обекта по Черноморието са отрицателни за наличие на антраксни спори. Затворена за момента остава единствено транжорната в квартал „Аспарухово”, където се прави дезинфекция вече няколко пъти. Положителна за антракс бе пробата и на третото умряло животно в другото варненското село Млада гвардия, където бе регистрирано първото огнище на заболяването, което бе доказано и за останалите две починали животни. Всички животни в селото бяха са ваксинирани, а карантината, наложена в село Млада гвардия във връзка с огнището на антракс, бе частично отменена и бе разрешено животните да бъдат извеждани на паша в землището на селото. Все още не е разрешено придвижване на добитъка или търгуване с животни. Имаше данни, че част от заразеното с антракс месо от прикланата крава е разнасяно и в района на село Бозвелийско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони