Шефът на водноспасителната служба към БЧК: Удавниците това лято са по-малко

Жертвите от удавяне през летния сезон тази година са по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи за Фокус директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов. Той допълни, че според официалната статистика до началото на юли жертвите са 32, а по неофициални данни броят им е 60.

По думите му се отчита спад на удавянията сред децата, което се дължи до голяма степен на образователните програми по превенция за водна безопасност, организирани от БЧК.

„Въпреки ниската плувна култура на населението и малкото охраняеми места в по-малките населени места, където се случват повечето водни инциденти, водният травматизъм в нашата страна е на ниво на развити европейски страни. Получаваме данни за водния травматизъм и в другите европейски държави. В Швеция, в която плуването е след хокея, миналата година жертвите са 137, а при нас бяха 139, от които 15 жертви от наводненията. През последните години можем да се похвалим със спад на удавяне сред децата, което е изключително важно.“ – каза още Налбантов.

Директорът на Водноспасителната служба към БЧК посочи, че по-голямата част от удавянията са във водоемите във вътрешността на страната. Причината е големия брой неохраняеми площи на сладките водоеми, където температурите са значително по-ниски и има храсти и дървета във водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини