Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Орешарски: Еврокомисията може да не възстанови платените от бюджета субсидии

“Наскоро Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието и храните за откриване на процедурата за определяне на сертифициращ орган за плащанията, които прави Държавен фонд “Земеделие” с европейски средства”.

Това пише в профила си в социалната мрежа Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

“Провалени обществени поръчки за избор на сертифициращ орган имаше и през миналата година и тогава бяха отчетени като гафове на кабинета Орешарски. Интересно е в резултат на чии гафове е настоящата провалена поръчка?!”, пише той.

“Както тогава, така и сега възникват рискове за възстановяване от ЕК на платени от бюджета субсидии на земеделските производители. Наред с тези рискове, съществуват и такива за налагане на финансови корекции. Последното личи от пристигнали доклади на европейските одитни институции за периода 2011 – 2013 година, когато секторът бе ръководен от днешните критици на дейността на моя кабинет”, отбелязва Орешарски.

“Не се съмнявайте, че ако такива възникнат, вината на кабинета Орешарски ще бъде обявена по най-гръмогласния възможен начин. Само че констатациите на одиторите касаят период, преди моя кабинет и засягат Гаранционния фонд, направените авансови плащания, липса на отношение по информации за нередности в проведени търгове по различни медийни проекти, контрол върху проведените процедури от бенефициентите”, подчертава бившият премиер.

Той припомня, че в 2013 година разплащанията се движеха със силно забавяне до средата на годината и рискът от загуба на средства по плавилото n+2 бе най-висок в сравнение с предходните години. “Въпреки това през втората половина на годината и особено в последните два месеца бяха положени огромни усилия и годината приключи без загуба на нито едно евро. За сравнение през 2011 година загубите възлязоха на 39 млн. евро, а пред 2012 година – на 51 млн. евро, като други 81 млн. евро бяха обект на много сериозен коментар от страна на Комисията”, подчертава Орешарски.

“На колко ли ще възлязат загубите тази година в резултат на действията на настоящите власти, считащи себе си за много добри в усвояване на еврофондове? Прехвърлянето на отговорности за управленски грешки върху моя кабинет обаче няма да помогне вече и във вътрешно политически план, а още по малко пред ЕК”, заявява той и добавя, че са необходими бързи и конкретни мерки за пресичане на констатираните лоши практики, за да се съхранят от няколко десетки до няколко стотици милиона евро и същите да достигнат до земеделските производители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете