Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

ИТ специалистите и финансистите с най-високи заплати в България

868 лева е средната брутна работна заплата в страната за месец юни. Най-високи са възнагражденията в ИТ сектора, далекосъобщенията и финансите. В хотелиерството плащат най-малко.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2015 г. се увеличават с 80.9 хил., или с 3.6% спрямо края на март 2015 г., като достигат 2.31 милиона, пише БГНЕС.

Спрямо края на първото тримесечие на 2015 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер “Хотелиерство и ресторантьорство” – с 58.7%, “Култура, спорт и развлечения” – с 10.4%, и “Селско, горско и рибно стопанство” – със 7.2%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност “Образование” – с 2.6%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите “Преработваща промишленост” и “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 21.5 и 16.9%.

В края на юни 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 10.2 хил., или с 0.4% повече в сравнение с края на юни 2014 г., като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 6.0 хил., “Преработваща промишленост” – с 5.1 хил., и “Строителство” – с 2.8 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 8.5%, и “Селско, горско и рибно стопанство” – с 3.6%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на юни 2015 г. спрямо края на юни 2014 г. има в икономическа дейност “Административни и спомагателни дейности” – с 4.6 хил., а в проценти – в “Операции с недвижими имоти” – с 4.9%.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2015 г. е 897 лв., за май – 873 лв., и за юни – 868 лева.

През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата e 879 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2015 г. с 2.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са “Финансови и застрахователни дейности” – със 7.5%, “Образование” – с 6.6%, и “Строителство” – с 4.0%.

През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.6% спрямо второто тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности “Административни и спомагателни дейности” – с 16.5%, “Култура, спорт и развлечения” – с 14.2%, и “Професионални дейности и научни изследвания” – с 12.7%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2015 г. са: “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” – 1 974 лева; “Финансови и застрахователни дейности” – 1 645 лева; “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 604 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: “Хотелиерство и ресторантьорство” – 568 лева; “Други дейности” – 619 лева; “Административни и спомагателни дейности” – 665 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 3.5%, а в частния сектор – с 9.2%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.