Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Монтана”

На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

ИТ специалистите и финансистите с най-високи заплати в България

868 лева е средната брутна работна заплата в страната за месец юни. Най-високи са възнагражденията в ИТ сектора, далекосъобщенията и финансите. В хотелиерството плащат най-малко.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2015 г. се увеличават с 80.9 хил., или с 3.6% спрямо края на март 2015 г., като достигат 2.31 милиона, пише БГНЕС.

Спрямо края на първото тримесечие на 2015 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер “Хотелиерство и ресторантьорство” – с 58.7%, “Култура, спорт и развлечения” – с 10.4%, и “Селско, горско и рибно стопанство” – със 7.2%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност “Образование” – с 2.6%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите “Преработваща промишленост” и “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 21.5 и 16.9%.

В края на юни 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 10.2 хил., или с 0.4% повече в сравнение с края на юни 2014 г., като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 6.0 хил., “Преработваща промишленост” – с 5.1 хил., и “Строителство” – с 2.8 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 8.5%, и “Селско, горско и рибно стопанство” – с 3.6%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на юни 2015 г. спрямо края на юни 2014 г. има в икономическа дейност “Административни и спомагателни дейности” – с 4.6 хил., а в проценти – в “Операции с недвижими имоти” – с 4.9%.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2015 г. е 897 лв., за май – 873 лв., и за юни – 868 лева.

През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата e 879 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2015 г. с 2.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са “Финансови и застрахователни дейности” – със 7.5%, “Образование” – с 6.6%, и “Строителство” – с 4.0%.

През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.6% спрямо второто тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности “Административни и спомагателни дейности” – с 16.5%, “Култура, спорт и развлечения” – с 14.2%, и “Професионални дейности и научни изследвания” – с 12.7%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2015 г. са: “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” – 1 974 лева; “Финансови и застрахователни дейности” – 1 645 лева; “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 604 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: “Хотелиерство и ресторантьорство” – 568 лева; “Други дейности” – 619 лева; “Административни и спомагателни дейности” – 665 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 3.5%, а в частния сектор – с 9.2%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.