Румъния дарява иконостас за скален манастир

Румънската православна църква ще дари иконостас за единствения действащ скален манастир "Св. Димитър Басарбовски" край Русе, съобщиха от Русенската митрополия. Църковната утвар ще се монтира в храма на Басарбовската обител до 2 месеца.

Русенският митрополит се е убедил лично в изработката на иконостаса при визитата си на архиепископ Варсануфий в румънския град Ръмнику Вълча. Тамошният манастир "Козия" ще се побратими с Басарбовският манастир.

Новата манастирска църква, посветена на Св. Преображение, ще довършва с ускорени темпове. От почти две десетилетия тя е в груб строеж. За подовата й настилка християни са дарили доставения мрамор от Италия.

Басарбовският манастир е средище за поклонници и туристи. Той е част от трансграничен културен маршрут "От Средновековния манастирски комплекс при село Иваново и скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски" през православните храмове на Русе и Гюргево до манастира в село Комана". Чудодейните мощи на Св. Димитор Басарбовски се пазят в букурещката катедрала Св. "Св. Константин и Елена".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони