Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Плъхове тормозят столичани на метри от общинска сграда

От нашествие на плъхове от канализацията се оплакаха в редакцията на “Труд” жители от 41-и блок на ул. “Генерал Суворов“ в столицата. Причина броят на гризачите през лятото постепенно да нараства е благоприятната за размножаване и обитаване среда в близост. Хората са разтревожени от възможността да пламне епидемия. За проблема разказва Тодор Вълков, бивш журналист, живеещ в засегнатия блок.

„Плъховете надупчиха ивица земя до оградата на блока, през която свободно достигат до контейнерите, благодатни за храненето и размножаването им. Преди месеци един екземпляр се вмъкнал в стълбището на блока, забелязали го деца. Родители подгонили плъха до тавана, където им избягал. След случая Хигиенно-епидемиологичната инспекция (ХЕИ) се отзова безрезултатно. Общината също бездейства, въпреки разположените им на 200-300 метра от нас чиновнически офиси”, разказа Вълков.

В софийския район “Витоша” , където е разположен въпросният бл. 41, градските плъхове са резултат от благоприятните условия в региона. Те обитават места, от където лесно си набавят храна и вода. За жители като Янко Попов наличието на плъхове е естествено, предвид обстоятелствата.

„Колонията плъхове приижда от хипермаркета, където преди беше фабрика „Пролетарий“. Търсейки къде да живеят след събарянето й, едни се устроиха под циментирани участъци около блока, другите по канала“, каза Янко Попов. Още източници за препитание са контейнерите на блока. Според него уличните котки са облекчение за проблема, но хората търсят кардинално решение на проблема с плъховете, тъй като гризачите пренасят редица заразни и паразитни болести.

За Тодор Вълков близостта на сградата на община “Витоша” с блок 41 е гарант, че общинарите знаят за проблема. Потърсихме общината за коментар, а от там казаха, че не са получавали сигнали от бл. 41.

Общинският еколог Юлия Цветкова сподели, че по график последната обработка срещу плъхове в района е извършена на 4 и 5 май. Фирмата-изпълнител е Агроинсект ЕООД, с която общината има договор. Извън графика дератизация е извършвана по сигнал на бл. 11. Цветкова обеща, че ще се свърже с фирмата, като се надява до края на седмицата да реагират. Тя призова хората да търсят администрацията, когато срещат подобни проблеми.

Според изследвания броят на плъхове в градовете е равен на населението в тях. Въпреки предприети мерки от ХЕИ плъховете оцеляват и се множат. Тодор Вълков пита и защо служителите на инспекцията не са се върнали за отчитане на резултати след взетите мерки. От ХЕИ не отговарят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.