Римски сватби предлагат в Свищов

Римски сватби предлага общинското предприятие за обреди в Свищов на младоженци от цяла България. Бракосъчетанията ще се извършват в античния град Нове, съобщи заместник-кметът на крайдунавския град Пламен Александров. Те ще протичат по всички римски правила. „Идеята е заимствана от Италия”, обясни шефът на „Обредни дейности“ Стефан Андреев.

Младоженците ще свалят традиционните си булченска рокля и костюм и ще облекат сватбени одежди от Античността. Специални одежди са избаротени и за всички участници в ритуала. Длъжностно лице по венчавката ще бъде облечено като римски сенатор. Шаферките пък ще се преобразят като красиви и знатни римски девойки – весталки.

Бракосъчетанията ще стартират с поднасяне на даровете от родителите на булката. След това Главният жрец на Нове ще отправи молитва към боговете да разрешат женитбата. Младоженците ще дадат брачния си обет пред него и пред четирима гладиатори. Те ще получат специална плоча на латински език с клетвата, която са дали. Други дарове са специална римска монета и вино по антична рецепта.

558 лева ще струва римската сватба в Нове. 96 лева е цената на обикновена женитба в Свищов, а ако сватбата е изнесена в ресторант, тя струва 186 лева. За сравнение, изнесените сватби на Царевец във Велико Търново са четири пъти по-скъпи и струват 2000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони