30 наши берачи на боровинки в Стокхолм излъгани и оставени без пари

Около 30 български граждани, заминали за Швеция като берачи на боровинки, са потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, след като са били излъгани и изоставени без никакви средства за препитание и завръщане в България.

От Главната инспекция по труда съобщиха, че на българите била обещана надница от 50 евро на ден, но на място те са получавали само по 5 евро, като през последните дни не са получавали нищо. Те са от област Стара Загора, Павел Баня и Белоградчик и са работили в Швеция в градовете Йевле, Вестерос и Боден.

От грамата, изпратена от българското посолство в Стокхолм, става ясно, че това е поредна измама за предлагане на работа зад граница. Лицето, което е предложило заетост на потърпевшите, и ги е извозило до Швеция, се е представило само с първо име - Ивайло. Друга информация за него българите не могат да предоставят.

В тази ситуация Главна инспекция по труда няма възможност да упражни контрол и единственото, което може да направи, е да сигнализира разследващите и правораздавателните органи, както и да информира контролните органи в Швеция. Към момента в ИА ГИТ няма постъпили други сигнали за българи, които са използвали посреднически услуги за Швеция и чиито права са били нарушени.

Инспекцията по труда използва случая, за да напомни за пореден път на българите, търсещи работа зад граница, че трябва да бъдат изключително внимателни. Да събират възможно най-много данни за лицата, които предлагат заетост в чужбина, за да могат те да бъдат идентифицирани при проблем и върху тях да бъде упражнен контрол. Да проверяват дали посредниците имат регистрация в Агенцията по заетостта, за да изпълняват посредническа дейност или като предприятия, осигуряващи временна заетост.

Трябва да се изиска от посредника и договор с чужд работодател, за когото се осигурява работна ръка. Този договор вече не се регистрира в Агенцията по заетостта, но посредникът е длъжен да има такъв.

Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите посреднически услуги. Заплащането "на ръка" на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции.

Трябва да тръгват от България с посреднически договор на български език с всички данни за фирмата посредник и трудов договор, също на български език, с местния работодател, с всички данни за него, както и за условията, при които ще работят. Не бива да се подписват документи на чужд език, чието съдържание е неясно за хората, които ги подписват.

В никакъв случай да не се предоставят личните документи на чужди лица. Добре е търсещите работа лица да имат контактите на институциите, които биха могли да им съдействат при проблем, както и на българските посолства в съответната страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят