Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

30 наши берачи на боровинки в Стокхолм излъгани и оставени без пари

Около 30 български граждани, заминали за Швеция като берачи на боровинки, са потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, след като са били излъгани и изоставени без никакви средства за препитание и завръщане в България.

От Главната инспекция по труда съобщиха, че на българите била обещана надница от 50 евро на ден, но на място те са получавали само по 5 евро, като през последните дни не са получавали нищо. Те са от област Стара Загора, Павел Баня и Белоградчик и са работили в Швеция в градовете Йевле, Вестерос и Боден.

От грамата, изпратена от българското посолство в Стокхолм, става ясно, че това е поредна измама за предлагане на работа зад граница. Лицето, което е предложило заетост на потърпевшите, и ги е извозило до Швеция, се е представило само с първо име – Ивайло. Друга информация за него българите не могат да предоставят.

В тази ситуация Главна инспекция по труда няма възможност да упражни контрол и единственото, което може да направи, е да сигнализира разследващите и правораздавателните органи, както и да информира контролните органи в Швеция. Към момента в ИА ГИТ няма постъпили други сигнали за българи, които са използвали посреднически услуги за Швеция и чиито права са били нарушени.

Инспекцията по труда използва случая, за да напомни за пореден път на българите, търсещи работа зад граница, че трябва да бъдат изключително внимателни. Да събират възможно най-много данни за лицата, които предлагат заетост в чужбина, за да могат те да бъдат идентифицирани при проблем и върху тях да бъде упражнен контрол. Да проверяват дали посредниците имат регистрация в Агенцията по заетостта, за да изпълняват посредническа дейност или като предприятия, осигуряващи временна заетост.

Трябва да се изиска от посредника и договор с чужд работодател, за когото се осигурява работна ръка. Този договор вече не се регистрира в Агенцията по заетостта, но посредникът е длъжен да има такъв.

Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите посреднически услуги. Заплащането “на ръка” на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции.

Трябва да тръгват от България с посреднически договор на български език с всички данни за фирмата посредник и трудов договор, също на български език, с местния работодател, с всички данни за него, както и за условията, при които ще работят. Не бива да се подписват документи на чужд език, чието съдържание е неясно за хората, които ги подписват.

В никакъв случай да не се предоставят личните документи на чужди лица. Добре е търсещите работа лица да имат контактите на институциите, които биха могли да им съдействат при проблем, както и на българските посолства в съответната страна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.