Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Във Великотърновско: Магистрала „Хемус“ вдигна цените на земите

Цените на земеделската земя във Великотърновско скочиха заради бъдещото строителство на автомагистрала „Хемус“. Последните изменения предвиждат трасето да мине на около 15 километра от старата столица, между търновските села Ресен и Никюп. Аутобанът ще влезе в областта покрай Павликени и ще излезе край Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Дебатите, които се водят от няколко месеца, както и обществените обсъждания на докладите за въздействие върху околната среда раздвижиха цените на земята и на декар тя вече се е покачила с около 200 лева, показа репортерска проверка.

Най-обнадеждени са във великотърновското село Никюп, до което се намира римският град Никополис ад Иструм. Кметицата Йорданка Атанасова коментира, че декар земеделска земя вече се продава за 1400 лева, а рентата за декар скочила от 50 на 55 лева. По думите й, магистралата е златен шанс не само за Никюп и за туризма в Никополис ад Иструм, но и за Велико Търново. Подобна тенденция отчитат и в село Ресен, където доскоро декар земя се продавала под 1000 лева, а сега цената е 1000-1100 лева.

Районът край Павликени се слави като един от най-плодородните в страната и земята се търгува на цени от 1000-1200 лева на декар. След шума около АМ „Хемус“ за земеделските имоти вече се искат дори 1400 лева на декар. От кметството разчитат на магистралата за туристически разцвет заради намиращия се в близост Античен керамичен център.

Общественици и икономисти от Велико Търново изразиха притеснение, че 20 километра отдалеченост са много за старата столица и ако магистралата остане на това разстояние, това ще е пагубно за икономиката на града и туризма. Големите логистични зони, за чието изграждане вече има интерес, се очаква да се оформят край Горна Оряховица, където над 300 декара стари казарми стоят непотребни от 15 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете