Братя Джераси готвят по френска рецепта „В кухнята на Алхимика“

Животът на брат ми в България прилича на сапунен сериал. Знае, че развръзката няма да се случи скоро, но действието страшно го увлича заради изненадите, които предстоят в следващия епизод. Така Илан Джераси се шегува за битието на по-големия си брат Яков, когото много българи знаят като човека, довел цар Симеон Сакскобургготски в България.
Вижда монарха за първи път през 1993 г. по един телевизионен канал в САЩ. Показали го заедно с румънския и сръбския цар, но Симеон Втори се откроявал с невероятното си обаяние. Същата година Яков се връща тук и посвещава времето си на идеята да върне царя в родината. Желанието да намери обединител на българската нация се заражда след посещението му в нашата страна през 1991 г. „Видях хаоса в държавата и си казах: Тези хора имат нужда от личност, която да ги поведе!“


Когато решава да напусне САЩ, Яков е административен директор на Симфоничния оркестър в Лос Анджелис, но си тръгва. Мотивиран е и от още едно желание - да разбере защо баща му, който е роден в Русе, толкова много обича тази страна. От неговото поколение, което си тръгва от България през 1949 г., запомня огромната любов и благодарност към страната. Основава и фондация "България", която спонсорира наши студенти и програми за развитие на земеделието. Исках да се опитам да предам тази любов, ентусиазъм и градивност, казва той.


Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейството на български евреин и християнка. Когато се изселват, фамилията разполага с $20, а при пристигането им в Израел ги настаняват в палатка на брега на Галилейското езеро. Живеят с други емигранти, които идват от концентрационните лагери в Европа. Само българите правят изключение, като не са преминали през лагерите на смъртта, не пропуска да отбележи Джераси, щом говори за този момент от биографията си.
Когато става на 13 г., семейството е сполетяно от трагедия - оцелял от Аушвиц евреин убива баща му и след това се самоубива.


За нас станалото беше необяснимо, защото татко беше кръстник на неговото дете, недоумява и сега Яков. Тогава брат му Илан е едва на 6 г. и израства под грижите на майката Станка. Въпреки че е само на 37 г., тя посвещава живота си на децата и прави присъствието на бащата осезателно. Той беше с нас всеки ден, спомня си Яков.
Животът на двамата братя се преобръща изцяло, когато заминават за САЩ при чичо си Карл Джераси. Братът на баща им е световноизвестният учен - откривателят на хапчето антибебе.


Първи отива Яков, когато е 20-годишен, и Карл прави всичко възможно да го образова добре - учи международни отношения в University of the Pacific и в Калифорнийския университет. По волята на майката пристига и Илан, но с известно нежелание. Записва университет „Бъркли“ в Калифорния, за да учи индустриална психология. По традиция студенти от висшето училище се изпращат при известни фамилии и той попада в дома на прочутия производител на дънкови облекла Ливайс Щраус. Семейството се впечатлява от младежа и поема всички разноски по неговото образование.


През 1970 г. се връщат в Израел, защото са мобилизирани в армията - Илан все още е студент и трябва да служи 3 години, а Яков, който е висшист - 5. През 1971 г.по-големият брат се присъединява към израелската армия като неин говорител. Двамата братя продължават живота си между Америка и Израел
След идването си в България Яков търси царя. Казва му, че в държавата цари хаос, хората са обезверени и имат нужда някой да ги обедини, това е неговото време. Симеон Втори отговаря, че 50 години не е бил в България и не е реално да се връща, нито да предявява претенции за лидерство. Най-убедителният аргумент на Джераси е тезата, че годините са само 48. Така царят прие, шегува се той.


Двамата братя Яков и Илан работят за завръщането на българите, които живеят сега в чужбина, за да приложат знанията и опита, който са придобили, и страната ни да се стабилизира политически и икономически. Надяват се ентусиазмът им да стане зараза, която да засегне все повече обикновения човек. По примера на израелския народ, който създава държава от пустинята, но с усилията на всички.


За брат си Илан, който живее повече от 40 години в Съединените щати, казва, че не е работил и един ден в живота си, защото е късметлия и затова е милионер. Наследява от свой приятел сгради в Сан Франциско и огромни банкови сметки. Покрай негово заболяване и аз станах за седмица милионер, тъй като ми прехвърли авоарите си, но после оздравя и си ги взе обратно, споделя със смях Яков. Той изпитва дълбоко уважение към Илан, който полага изключителни грижи към майка им Станка. Стреми се да й осигури високо качество на живот и изпълнява всяко нейно желание, споделя с гордост Яков.
Двамата участват във второто издание на шоуто „В кухнята на Алхимика“, което продуцентска къща „Golden Crown production“ снима в Alchemist Residence Philippopolis в с. Белащица край Пловдив. Рецепта от френската кухня ще предложат братята Джераси тази неделя от 11,30 ч по пловдивската телевизия DC TV. Те ще приготвят сьомга в сметанов сос. Решението им не е изненада, защото в продължение на много векове евреите са били пръснати по света, така че са заимствали кулинарните традиции на другите народи. Те разказаха,че въпреки кулинарните закони на еврейския народ там все повече се налага европейският начин на приготвяне и поднасяне на храната.


Яков Джераси призна,че шоуто на DCTV „В кухнята на Алхимика” първо тества кулинарните му умения, които се простират единствено до приготвянето на стекове. За разлика от него Илан е привлечен от кулинарното изкуство и превръща готвенето не само в хоби. За да усвои гастрономията, прекарва 6 месеца в Париж. Обича да експериментира в смесването на продуктите и вкусовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл