Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият Член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

10 години затвор за ген. Кирчо Киров (обзор)

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров влиза за 10 години в затвора за присвояване на 4,7 млн. лева. Ще се конфискува и половината от имуществото му, реши днес Софийският военен съд. Освен това 15 г. Киров няма да има право на държавна длъжност, свързана с управление на средства. Процесът мина при закрити врати, като медиите дори не бяха уведомени, че ще се произнася присъдата.

„Присъдата е върхът на политическата поръчка“, коментира ген. Киров (виж долу) и обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и настоящия шеф на НРС Драгомир Димитров, че са го поръчали. Вчера и двамата не вдигаха телефоните си.

„Няма поръчка, а сериозен успех на прокуратурата“, отговори прокурор Елин Алексов.

Ген. Киров беше пратен на съд през октомври 2013 г. Разследването срещу него започна месеци по-рано по сигнал на сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров за злоупотреби на “значителна стойност”. Според прокуратурата присвояването станало от 2007 до 2011 г. Във финансовите документи на разузнавателната служба ген. Киров отчитал несъществуващи разходи за националната сигурност. Става дума за т.нар. особени разходи – пари за изпращането на агенти на мисии, тяхната издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и пр. Според защитната теза на генерала парите са изразходвани „целево“ – за вербуване на информатори. Прокуратурата обаче твърди, че отразеното в книжата за отчет никога не се е случвало.

Помолен да коментира думите на ген. Киров, че пледоарията на прокурора е била политическа, прокурор Алексов каза: „Нищо политическо няма в едно престъпление присвояване. Ген. Киров е подсъдим и може да си позволи инсинуации. Застрашен е от ефективна присъда.“ От думите му се разбра, че обвинението не се интересува къде са парите. „Той може да ги е заровил и в задния си двор, може и да ги е изгорил. За нас беше важно да докажем, че ги е получил и че са незаконосъобразно изхарчени“, каза прокурорът.

Сега предстои делото да се гледа от още две инстанции. Затова обвинителят определи присъдата като „1/3 успех“. След това уточни, че по време на процеса той и ген. Киров били в етични отношения и едва в края бившият разузнавач казал, че „прокурорите са лоши“.

Делото се гледа при закрити врати от съдия ген. Генко Драгиев и двама съдебни заседатели в продължение на година и половина. По време на процеса бяха разпитани над 50 свидетели.

Ексклузивно интервю с ген. Кирчо Киров – в утрешното хартиено издание на “Труд” 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете