В Норвегия откриха официално втория най-дълъг мост в страната (ВИДЕО) Той се намира в Северния полярен кръг

Тръгва делото на Мартин Петров срещу „Булбанк” за 3,8 млн. лв.

Сатиричното копие на баснята

Кремъл отрича намеса във Франция Води се разследване

Макрон опитва да тушира протеста (обзор) Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Пловдив с бюджет от над 365 милиона лева за 2019-та

Младежът, изнасилил и убил старица в Бяла черква, посегнал и на друга баба (СНИМКИ)

Нина Добрев на екзотична ваканция в Индонезия

Белият дом търси заместник на ген. Кели Ник Айерс напуска администрацията

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

Две коли и микробус катастрофираха край Благоевград

Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

Турция въведе мита за редица вносни стоки

Обвиненият за убийството на Десислава Стоянова бивш рейнджър остава в ареста Светослав Каменов избягал в Гърция, но се върнал

Газификация и превръщане на старите казарми в икономическо-технологичен парк са основните приоритети в Свищов Кметът на града Генчо Генчев направи отчет за дейността си през третата година от мандата

Ген. Кирчо Киров: Не съм крал, живея в апартамент от 67 кв. м

– 10 години затвор за откраднати 4,7 млн. лв. Как ще коментирате присъдата, ген. Киров?

– Не желая и не мога да коментирам присъдата. Но бих искал да кажа следното: днес беше поставен върхът на политическия процес. Един процес, който започна в зародиша си като политически, като изпълнение на политическа поръчка от днешното ръководство на НРС в лицето на директора Драгомир Димитров и на заместник-директора Георги Миленов. Като изпълнение на политическа поръчка на бившия министър на вътрешните работи и зам.-председател на Министерския съвет Цветан Цветанов в онази толкова далечна 2012 г. Всъщност за началото на този процес, за това, което по-нататък вероятно ще се развие, аз се досетих от една среща – разговор, на която ме покани Цветан Цветанов и ми обясни, че трябва да напусна екипа на Бойко Борисов (тогава беше съветник в политическия му кабинет – б.а.), тъй като срещу мен ще започнат действия на компетентните органи. Това беше на 18 април 2012 г. и поради това аз считам, че процесът в зародиша си е политически. Убедих се, че е политически и в последните дни, след като изслушах изключително, подчертавам изключително политизираната реч на прокурора като пледоария. Що се отнася до решението като цяло, аз смятам, че то е върхът на политически процес, защото отговаря на политическата конюнктура във вътрешен и във външен план.

– Защо точно вие?

– Очевидно е, че трябва знакова фигура да бъде ударена, че трябва държавата да покаже, че е безкомпромисна и че аз съм един от тези, с които държавата полага сили да се бори. Зачеркнат беше целият ми съзнателен живот, зачеркнати бяха успехите, които съм постигнал в изграждането на НРС. Това е най-обидното за мен. Аз искам да подчертая следното – независимо от прочетената днес присъда, аз вярвам в справедливостта на българската съдебна система и съм убеден, че рано или късно тази справедливост ще възтържествува.

– Доколкото разбирам от вашите думи, основна фигура в атаката срещу вас е Цветан Цветанов. Защо му е било нужно да ви „удари“?

– Спомнете си политическата конюнктура през 2012 г., когато президентът Георги Първанов се бореше заедно със Сергей Станишев за председателското място на БСП. И очевидно Първанов (при чиито два мандата ген. Киров бе начело на НРС – б.а.) трябваше да бъде ударен. Спомнете си какви реки от помия и мръсотия се изляха върху него и върху мен – че съм му купувал пушки, че съм му плащал ловни излети, оргии и т.н. Спомнете си непрекъснатото появяване по телевизиите на съветника на премиера и вече кандидат-кмет Яне Янев и ще си обясните причините. Тогава вървеше тежка политическа битка и аз смятам, че аз съм една от жертвите на тази тежка политическа битка. Още повече че в определени кръгове аз бях заявил намерението си да влизам в политиката.

– Говори се, че вашият син и синът на Първанов са съдружници в разни фирми и там се търкалят въпросните 5 млн. лв.

– Единственото, което е истина, е, че и единият, и другият се казват Ивайло. Иначе моят син работи в Министерство на външните работи, няма нищо общо. Нито аз познавам сина на Първанов, нито синът ми го познава. Категорично това са измишльотини, които сега намират благоприятна почва за разпространение.

– А вашата съпруга какво работи?

– Моята съпруга е директор „Канцелария и протокол“ в Държавната комисия по сигурността на информацията.

– С какво се занимавате в момента?

– Аз съм директор на дирекция в една агенция за сигурност и охрана.

С вашата съпруга къде живеете?

– Живеем в един 67 кв. м апартамент, който е закупен с ипотечен кредит, чийто срок на ипотека изтича през 2020 година.

Ще обжалвате ли?

– То се подразбира. Има още две инстанции. Аз вярвам, че справедливостта ще възтържествува.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.