50 000 бежанци пристигнали в ЕС за месец

Само през месец юли в Европейския съюз са пристигнали около 50 000 бежанци. Това съобщиха от Агенцията по охрана на външните граници на ЕС "Фронтекс".

Основната част от тях влизат през Гърция, след което се отправят към Унгария, съобщава БГНЕС. Според ООН през 2014 г. на гръцка територия са влезли 43 500 души, докато досега от началото на 2015г. броят им надхвърля 107 000. Заместник-директорът на "Фронтекс" Джил Ериъс призна, че агенцията ще има затруднения в Гърция и Унгария, ако служителите й не получат необходимото оборудване, включително и самолети.

Говорителката на "Фронтекс" каза, че властите в Атина и Будапеща имат нужда от повече самолети и техническа помощ, включително и патрулиращи автомобили. "Ако не получим всичко това Фронтекс" ще изпита сериозни затруднения при изпълнението си на задачите", каза още тя.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас призна, че "инфраструктурата в страната не успява да овладее вълната от хиляди нелегални имигранти, слизащи по бреговете на островите и се нуждае от помощ от ЕС". "Сега е моментът да видим дали ЕС е съюз на солидарността или на куп държави, всяка от които опитва сама да брани границите си. Имигрантският наплив надхвърля възможностите на държавната инфраструктура да го овладее. Имаме сериозен проблем и затова помолихме за помощ от Европа", каза още Ципрас.

Припомняме, че в началото на месец юли унгарските власти взеха решение за изграждане на стена по границата със Сърбия за спиране на бежанската вълна. От началото на годината в страната са пристигнали над 100 000 имигранти. За около месец и половина в съседна Република Македония официално над 27 000 души са се регистрирали като бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят