Русе се възстановява като промишлен център

Русе възстановява статута си на значим промишлен център в страната, съобщиха от териториалния офис на НАП. Това показва анализът на внесения корпоративен данък от фирми в региона по декларирана печалба в годишните им декларации за м.г.

Най-голямата изненада поднася преработващата промишленост. От енергетика, машиностроене, химическа промишленост, дървообработване и строителство се формират близо 32% от корпоративния данък. Хранително-вкусовата промишленост добавя още 1,7% към постъпленията. Делът на шивашката индустрия, характерна за региона, е само 0,5% от приходите.

Незначителният относителен дял на корпоративния данък от производството на конфекция и работно облекло, чорапи и обувки се дължи на изпълняваните поръчки на ишлеме. Те не реализират краен продукт и очаквана печалба, сочи анализът на Приходната агенция.

Селското стопанство формира 11% от внесения корпоративен данък. В този сектор са включени и печалбите от лов, риболов, дърводобив и добив на природни ресурси. Търговията на едро е с 19% дял, а услугите и секторите комунално-битова дейност, финанси, образование, наука и култура имат 18,8%. Транспортът присъства едва с 8%, а търговията на дребно - с почти 7%. Данъкът от здравеопазване е 1,8% от общия му размер.

За русенския офис на НАП най-важни са приходите от корпоративен данък в промишлените отрасли и строителството. Те се развиват в създадения Индустриален парк, където са привлечени чуждестранни инвеститори със заводи на "Монтюпе", "Вите аутомотив" и "Керос".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони