Борисов: С бреговия център в Бургас няма как да се укрие кораб, извършващ контрабанда на гориво

Бреговият център ще помага в борбата с контрабандата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на брегови център за управление на корабоплаването в Бургас, съобщи Фокус.

С бреговия център в Бургас няма как повече да се укрие кораб, извършващ контрабанда на гориво, заяви Борисов.

Съоръжението е на стойност 20 млн. лв. и е много функционално, каза още той. „Другата събота откриваме във Варна и цялата Дунава с подобни съоръжения. По този начин физически няма как да се укрие повече кораб”, обясни Борисов. Премиерът посочи и една от основните контрабандни схеми в контрабандата в горивата е като корабите отиват в морето застават един до друг и си прехвърлят гориво. „Сега, ако на практика някой си изключи навигацията, както имаше преди време, би трябвало корабът да е потънал”, заяви още той. „ Това означава, че чрез Гранична полиция, митницата и всичко, което имаме като системи, включително и военните – подаде ли се такъв сигнал или ако се доближат кораби един до друг на радара, веднага ще отидат патрулите, за да проверят”, каза още премиерът.

„Надявам се в тази десетилетия вървяща схема в горивата да направим тази помощ към митниците и Гранична полиция. Тук имаме директна комуникация и връзка с основния център БОП-а за борба с контрабандата и корупцията. Така че сигнал от тук отива и се препроверява и от други звена”, коментира още той.

На откриването присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Бургас Димитър Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини