На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

НДК беше домакин на кръгла маса по случай 70 години ЮНЕСКО

Националният дворец на културата (НДК) беше домакин на международната кръгла маса на тема “70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура”. Събитието, което е съвместна инициатива на Двореца, Фондация “Созопол” и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – под егидата на ЮНЕСКО, събра редица високопоставени представители на Секретариата на ЮНЕСКО, на правителствени и неправителствени национални и международни организации, изтъкнати учени, преподаватели и авторитетни експерти в областта на културата и образованието.

“Бихме искали да благодарим на директора на НДК Мирослав Боршош, на Фондация “Созопол” и на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа за организирането на тази кръгла маса и превръщането й в едно от централните събития от честванията на 70-годишнината на ЮНЕСКО у нас”, бяха откриващите думи на гл. секретар на Националната комисия (НК) на България за ЮНЕСКО Мария Донска. Тя със задоволство подчерта нарастващия огромен интерес към дейността на ЮНЕСКО от страна на българските младежи, подчертавайки факта, че за 8 стажантски места по програмата към Министерство на външните работи са кандидатствали над 200 души, което е своебразен рекорд.

“Ние имаме дълги и добри традиции в отношенията с ЮНЕСКО, припомни директорът на Двореца Мирослав Боршош и предложи домакинство за бъдещи събития. Боршош беше категоричен, че “през тези 70 години ЮНЕСКО доказа, че в областта на науката, културните индустрии, образованието, свободата на словото и опазването на световното културно наследство е стожерът, от който светът се нуждае”. Той благодари на организаторите, неправителствените организации и на заместник-генералния директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт за сътрудничеството. 

“ЮНЕСКО се роди преди 70 години от една проста идея – както войните се раждат в съзнанието на хората, така трябва и мирът да се заражда там. Затова и нашата програма е изключително насочена към опазването на мира чрез образование, култура, наука и световното културно наследство”, напомни Ерик Фалт. Той подчерта ползотворното сътрудничество на организацията с НДК и изрази своята надежда за много съвместни прояви в бъдеще.

“Изключително щастливи сме, че именно в София се провежда настоящата кръгла маса, защото без съмнение нашата столица е град, който е тясно свързан с ЮНЕСКО. На наша територия е един от най-интересните обекти от списъка на световното наследство – Боянската църква, а в близост са Природният парк Пирин и Рилският манастир. Не можем да пропуснем факта, че именно в София са и първите живи човешки съкровища – “Бистришките баби”, които са гордост за нас и продължават да ни радват и до днес”, подчерта зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Директорът на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа Христо Ангеличин също приветства гостите и припомни ролята и значението на центъра, обединяващ 14 държави, за изпълнението на целите на ЮНЕСКО в региона и света.

Програмата включваще панел за нематериалното културно наследство на тема “Живи човешки съкровища” с модератор доц. Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН и експерт на ЮНЕСКО по нематериално културно наследство. Участници в панела бяха: Уили Меротто (представител на офиса на ЮНЕСКО във Венеция); Патрик Гало (дългогодишен деятел на НПО, бивш председател на Комитета за връзка НПО – ЮНЕСКО) и много други дългогодишни деятели на световната организация.  

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.