Зам.-министър Костов: Главната цел през ловния сезон тази година е гарантиране безопасността по време на лов

„Главната цел, която си поставяме като орган, контролиращ осъществяването на ловната дейност в България през настоящия ловен сезон е да се гарантира безопасността по време на лов”. Това заяви днес заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на ловния сезон на пернат дивеч в землището на град Съединение.

"Ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци, в страната има установени ловни традиции повече от 130 години, като за последните 200 години на територията на страната няма изчезнал нито един животински вид", посочи заместинк-министърът. Това налага стриктно съблюдаване на всички правила както за водене на лова, така и за гарантиране на безопасността на ловците и населението, допълни той.

Заместник-министър Костов призова всички ловци да спазват изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча, да следват ловната етика и морал, ловната дисциплина и всички мерки за безопасно боравене с оръжието и наличие на ловно облекло със съответните елементи в ярък цвят, гарантиращи безопасност. Той посочи, че през миналите години е имало множество инциденти по време на лов, които биха могли да бъдат избегнати при спазване на всички правила за безопасност.

Зам.-министърът припомни, че е напълно забранена употребата на алкохол по време на лов, като подчерта, че всеки ръководител на ловна дружинка трябва да направи съответния инструктаж преди началото на лова, както и и да провери изрядността на документите на всички ловци и наличието на ловен билет, членска карта и документи за носене на оръжие.

Заместник-министър Костов връчи на Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз специално Обръщение на Ловния съвет към всички ловци в страната, като посочи, че членовете на съюза и всички ловци са естественият съюзник в грижата за опазване на дивеча и горите. От своя страна председателят на съюза подчерта, че техните членове съдействат при опазването на горите, в това число и от пожари, като посочи, че при последните пожари в района на Елхово са се включили като доброволци и 25 членове на ловни дружинки в гасенето на горски пожари, както и 29 за гасенето на пожара в Средец.

Изпълнителна агенция по горите, заедно с държавните предприятия са в пълна готовност за извършване на засилени проверки за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча, подчерта и инж. Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ.

Заместник-министър Костов информира, че в момента се води проверка във връзка с бракониерски улов от изминалата нощ на три лопатара и един сръндак до Момчилград. Той заяви, че контролните органи ще бъдат безкомпромисни при налагането на наказания при подобни нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини