Валери Симеонов: Няма друга електрическа компания в света, която да е на загуба, освен българската

Една голяма част от нарушенията в енергетиката са изчистени в промените в Закона за енергетиката. Това каза пред радио „Фокус” – Бургас Валери Симеонов, председател на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България и съпредседател на ПГ на „Патриотичен фронт”.

„Част от нещата са ограничени, поизчистени. Други се повтарят чрез действия на държавни служители. Какво ще стане след нашия сигнал, ще трябва да се пита съответния прокурор, на който бъде възложено”, смята Симеонов. Той каза, че очаква дефицитът, който бе натрупан в НЕК, да бъде стопен след тези въведени мерки.

„Това е главната цел на занятието, да се ограничат кражбите, което рязко ще намали дефицита, който нараства всяка година с 5-6 млн. лв. И когато се ограничат тези загуби, НЕК ще започне да намалява този дефицит и ще бъде и на печалба. Няма друга електрическа компания в света, която да е на загуба, освен българската. Лека полека нещата могат да се оправят и това е смисълът на нашата работа и целта на това, което правим”, допълни Симеонов. Според него с тези предприети мерки, може и да не се стигне до вдигане на цената на тока.

„В тези условия на България при наличието на такива големи производители на евтина електроенергия като ТЕЦ „Марица изток”, като АЕЦ „Козлодуй”, големите ВЕЦ-ве, всички те могат да смъкнат много сериозно цената и за бита, и за бизнеса. А това, което сега прави КЕВР, е най-лесното решение – да вдигнеш цената на тези, които няма къде да отидат и ще си плащат, вместо да ограничиш кражбите, да ограничиш резервите, които има в цялата система, да се прекъснат злоупотребите”, смята Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини