Синът на президента починал от дисекация на аортата

Големият син на президента - Филип Плевнелиев е починал от дисекация (разкъсване) на аортата в Трета градска болница, научи "24 часа".

Момчето е постъпило по спешност в Националната кардиологична болница в ранните часове на 8 август, научи "24 часа". Оперирано било, но въпреки борбата за живота му, е починало. Според непотвърдена информация детето е имало дисекация на аортата - животозастрашаващо състояние с висока смъртност, при което се получава разслояване на пластовете на аортата. Според друга информация то е било с инфекциозен миокардит - възпаление на сърдечния мускул вследствие на инфекция. И двете състояния са тежки, развиват се много бързо и изискват спешна помощ.

Директорът на НКБ проф. Марио Станкев отказа коментар по случая и насочи въпросите към прессекретариата на президента.

Дисекацията на аортата е изключително спешно състояние, при което смъртността надминава 80%. При деца обикновено е вроден дефект, който обаче няма никакви симптоми, докато не се получи спешното състояние. Това е наслояване на аортата, при което кръвта отива там, където не трябва. Другата причина за такова заболяване при деца е травма.

Това е едно от най-спешните състояния и само изключително бързата лекарска намеса може да спаси пациента. Симптомите са появата на непоносима, силна болка в гърдите и трябва светкавична лекарска намеса.

Наскоро известният кардиолог от столичното здравно заведение "СИТИ Клиник" дом. Иво Петров спас 15-год. момче от Русе, докарано спешно в София с дисекация на аортата. Специалистът лекува такива случаи чрез инвазивен метод.

Медицинските власти в България се въздържат да обявят официална причина за смъртта, защото такава е молбата на семейство Плевнелиеви и защото все още няма ясно обявена причина за смъртта заради спешността на състоянието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини