Звезди йоги чупят стойки сред екзотични пейзажи

Напоследък главната причина да стегнем багажа за морето са снимките, които ще нацъкаме и пръснем по социалните мрежи с надеждата да бъдат лайкнати многократно и да жегнат поне едно-две бивши гаджета право в сърцето. Някои хора обаче обръщат сайта за споделяне на снимки инстаграм нагоре с единия крак, назад с другия и встрани с третия.

Млади и красиви тела във всевъзможни йогистки пози карат хиляди да зяпват от завистливо възхищение и безмълвно да натискат бутона „харесва ми”. За да са още по-впечатляващи снимките, практикуващите се заснемат на екзотични и приказни места - на плаж на Малдивите, по залез на о. Бали и др. Важни са и безбройните хаштагове, които водят безброй любители на древната практика директно към самоуверените фотосесии.

Едни от най-харесваните са йога селфитата на разчекнати знаменитости. Певицата Бионсе, супермоделите Наоми Кембъл, Жизел Бюндхен и Миранда Кер, жената на Алек Болдуин - Хилария Болдуин, а също и Николета Лозанова не пропускат да покажат способностите си в йога позирането.

Много йогини и преподаватели не са очаровани от новата мода в селфитата, която наричат „нарцистична” и „крайно повърхностна”. Според някои от активно практикуващите йога е много по-дълбоко преживяване от това, което показва една снимка. Йога преподава смирение и скромност, което напълно противоречи на духа на йога фотоманията.

Сред противниците на перченето в инстаграм е Ана Бушан, член на Фондацията за лечебна йога в Индия. Тя обяснява разликата между йогата на Запад и тази в източните държави: „Когато говорим за йога на Запад, хората си мислят главно за пози. Тук, в Индия, всеки се сеща за медитация.”

Вълната от йога маниаци, които се тупат в гърдите с документираните си в пиксели умения да стоят на главата си, обаче би могла да има и плодотворен ефект. Една от основните цели на сайтове като Instagram освен хвалбата и чувството, че те оценяват, е вдъхновението. Повечето йогистки снимки съдържат в описанието си хаштага #inspiration, един от най-актуалните в мрежата. По този начин постващите се опитват да вдъхнат смелост на останалите хора да навлязат в света на йогата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл