Топ 10 - най-значимите футболни клубни първенства

Една от причините да наричаме футболната игра феномен е, че по всяко време в някоя точка на земното кълбо се играе мач от клубно първенство. Стотици на ден, хиляди на месец, милиони на календарна година. Играта е една и съща, но разликата е в качеството и интереса. Някои клубни шампионати са превзели целия свят, други са излезли от континентите си.

Авторитетът на едно първенство не се трупа от днес за утре. Не става само с пари. Репутацията се гради с години. За да се достигне до Топ 10, се изискват много компоненти. Огромни държави като Китай, Турция, Иран, Египет притежават качествени първенства, но са само за местна консумация. Същото се отнася за САЩ, Австралия и Южна Африка. Оценката за значимост идва от аудиторията, която привличаш извън метрополията. И тя е единствено адекватна.

10. Руската Премиер лига е под въпрос що се отнася до развитието на футболните си достойнства. Не са под въпрос обаче привилегиите й като пряк наследник на легендарната Висша лига на СССР. Руското първенство все още е доста популярно и в някои от страните от бившия Източен блок, сред които попада и България. Предвид ранните часове руският футбол се радва на интерес в Далечния изток. С оглед на винаги огромните амбиции, характерни за Русия, Премиер лигата си остава напълно непозната за основните футболни пазари и губи изцяло конкуренцията с големите първенства от Стария континент. Но поне засега е в Топ 10!

9. Португалската „Лига Сагреш“ предлага футбол от сравнително високо качество, но конкуренцията в първенството от години е сведена до двама кандидати за титлата - „Порто“ и „Бенфика“. Нивото е достатъчно високо, за да предизвика интерес в доста точки от земното кълбо. Може и да не притежава най-ревностните почитатели, но без съмнение хората сядат с удоволствие да наблюдават мач от „Лига Сагреш“, особено когато на терена са доказаните грандове. Постижение е, че Португалия макар и с малко печели прякото съперничество с Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария.

8. Едно от най-гледаните първенства в света е мексиканската Примера дивисион. Безспорно най-интересният шампионат в Латинска и Северна Америка, който се радва на милиардна аудитория. Показателен е фактът, че телевизионните права се търгуват за стотици милиони долари. Първенството е изключително равностойно и се играе по латинския модел от две части - Апертура и Клаусура. Бурното развитие на клубния шампионат на „ацтеките“ се реализира във финалиста за Копа Либертадорес - „Тигрес“. За съжаление в България първенството е слабо застъпено, основният начален час на мачовете е 04,00 сутринта.

7. Френската Лига 1 от години цикли в подножието на върха. Във Франция се играе много силен футбол на световно ниво, но това не вълнува достатъчно дори самите французи. Мачовете от Лига 1 не отстъпват по динамика на тези от Англия или Италия, но кой знае защо се смятат за скучни. И поради тази причина битката за попадане в първата четворка на Европа изглежда безвъзвратно загубена. Звездите традиционно мигрират. Стадионите са остарели и неудобни. Големите отбори преминават през етапи на величие и после пропадат на дъното. Май и феновете не са толкова горещи и всеотдайни.

6. Аржентинската Примера дивисион този сезон представлява уникален експеримент. Системата на изпадане при сезоните Апертура и Клаусура създаде невъобразим хаос и миналата година се взе решение през 2015-а да се проведе първенство с 30 участника. Абсолютен световен рекорд. Така в края на годината Аржентина ще има един-единствен шампион. Що се отнася до качеството на футбола, той е повече от занимателен. И си заслужава интереса, защото някои неща могат да се видят само в Аржентина и никъде другаде. Като вечния аромат на „суперкласико“ - „Бока“ срещу „Ривър“.

5. Кампионато Бразилейро преди повече от 30 години решава проблемите на бразилския клубен футбол, който се провежда в неизброими и невъобразими формати. Постепенно Серия А на Кампионато се утвърди като достатъчно авторитетно съперничество, а титлата в него се превърна в най-значимия успех на национално ниво. Марката бразилски футбол привлича интерес по целия свят. Друга тема е нивото на мачовете и на играта. Общо взето бразилците не се съобразяват много с тенденциите и си държат на техните си традиции. Бавен футбол, тактически неизчистен, но пък импровизациите изчистват напълно скуката.

4. Макар и от години да го кара на стара слава, Серия А на Италия не губи мястото си сред най-значимите клубни шампионати. Но не е това, което беше през 80-те години на миналия век. Сега на много места в първенството някогашната „Мека на футбола“ изглежда неугледно. Някъде през годините отмина славата на италианското „калчо“, считано за най-силното в света, което си личеше и в евротурнирите. Парите са малко, интересът - не особено висок, въобще предлагането на продукта става при много ниски котировки. Но „калчото“ си е „калчо“ и поне четвъртото място в класацията изглежда бетон.

3. Типично по немски бавно и неотклонно германската Бундеслига се развива възходящо. Първенството става все по-гледано и по-интересно. Стадионите са претъпкани, тв аудиторията расте. Пет мача от кръга всеки уикенд предизвикват, ако не огромен, то поне сериозен интерес. Това се прехвърля и на рекламодателите, които откупуват правата за деветцифрени суми. Случващото се в Бундеслигата мнозина окачествяват като революция. По-скоро е плавна еволюция, какъвто е подходът на немците във всяко начинание. Бундеслигата си спечели подобаващо място сред най-добрите футболни продукти в света.

2. Примера дивисион на Испания е основният претендент за короната в класацията, но поне за следващите години няма да помръдне от втора позиция. Испанското първенство отговаря на всички критерии за класа. Гледа се в цял свят, играе се много качествен футбол, всеки уикенд на разположение на зрителите са най-големите футболни артисти в света. Роналдо и Меси са способни да привлекат пред тв приемниците милиарди зрители. Конкуренцията само с два силни коня, каквито са „Реал“ и „Барса“, и трудностите на техните опоненти да ги следват, е единствената видима слабост на този уникален шампионат.

1. Безспорен лидер е английската Премиершип - нещо много повече от футболно събитие. Мачовете всяка седмица са световното събитие. Как се стигна дотам, че английският футбол седна на трона? Няколко са компонентите, изграждащи това неразрушимо величие. Неповторимата футболна атмосфера на Острова, историческите натрупвания, прекрасните стадиони и публика, честният и достоен футбол по терените. И към всичко това се добавиха милиардите от тв реклами. Какво му трябва повече на едно първенство, за да бъде най-гледаното и обичаното в света. Чакането свърши - Премиершип отново е тук от вчера!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят