Борисов прати „поздрав” на контрабандистите

"Благодаря за добрите пожелания и за това, че дойдохте да осветите тази сграда, защото като гледам как е наклонена, да не вземе да падне в морето." С тази шега се обърна премиерът Бойко Борисов към свещеника, по време на откриване на супермодерен Брегови център за управление на корабния трафик в Бургас. Бреговият център е с навигационна система, която е една от най- модерните в Европа.

"Това е един "поздрав" към контрабандистите, тъй като вече корабите, които навътре в морето застават един до друг и прехвърлят нафта, бензин или корабно гориво, ще бъдат добре наблюдавани директно оттук и от залата по корупция в София. С Бреговия център в Бургас няма как повече да се укрие кораб, извършващ контрабанда на гориво", коментира премиерът.

"Досега, ако на практика някой си изключи навигацията, както преди време, би трябвало корабът да е потънал...Това означава, че чрез Гранична полиция, митницата и всичко, което имаме като системи, включително и военните - подаде ли се такъв сигнал или ако се доближат кораби един до друг на радара, веднага ще отидат патрулите, за да проверят", каза още Бойко Борисов.

Брегови център ще бъде открит след седмица и във Варна, както и по всички български пристанища на Дунав. Бреговият център в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа в денонощието. В рамките на проекта се създава още Национален център за електронен документооборот в морския транспорт, наречен още "едно гише". Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информация от един източник.

50 години бургазлии не можеха да влизат в тази зона, припомни кметът на Бургас Димитър Николов. Миналата година на Никулден тя бе отворена за достъп и бе открита Морска гара, която е истинско архитектурно бижу. "Предстоят серия от инвестиционни проекти, които ще преобразят Бургас и тук ще стане любимо място за посещение на гости и жители на града", каза още кметът. На откриването на Бреговия център присъстваха още министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Ивайло Московски.

"Поздравявам кмета със снощните досутрешни концерти, половината кабинет вече е дошъл, по-младите, разбира се, да го гледат", каза още Борисов. "И всички, които са дошли, и самите бургазлии разбират, че това, което се прави, е за реклама на града и за самите тях", добави той, визирайки фестивала "Spirit of Burgas", който започна с взривяващ концерт на Роби Уилямс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини