Свален ректор ще бори образователния министър в съда

Сваленият ректор на Стопанската академия в Свищов Теодора Димитрова ще бори образователния министър проф. Тодор Танев във Върховния административен съд. 35-годишната дама бе избрана от общото събрание на университета на 28 май, но седмица по-късно просветният министър Тодор Танев я обяви за нелегитимна и назначи служебен ректор. Димитрова обжалва заповедта пред Върховния административен съд, а мнозинството от Академичния съвет я припозна като ръководител въпреки действията на проф. Танев. ВАС призна за допустима жалбата на проф. Димитрова и насрочи дело за трето ноември.

Преди месец висшите магистрати дадоха 20-дневен срок на проф. Теодора Димитрова за доказване на правния ? интерес от протестиране срещу заповедта на проф. Тодор Танев. Оказа се, че след назначаването си служебният ректор проф. Иван Върбанов отменил решението на общото събрание на Академията, с което е избрана проф. Димитрова. Висшите магистрати указаха на проф. Димитрова да представи доказателства за оспорването на хода на проф. Върбанов по съдебен ред. Проверка на „Труд” показа, че отмяната на решението за избор на ректор вече е обжалвало пред Великотърновския административен съд от председателя на общото събрание проф. Данаил Врачовски. Това е прието от висшите магистрати за достатъчен довод за правен интерес от страна на сваления ректор проф. Теодора Димитрова и затова делото е насрочено, макар и за есента.

Друг състав на Върховния административен съд пък окончателно отказа да отмени предварителното изпълнение на заповедта на проф. Тодор Танев, с която той отстранява проф. Теодора Димитрова от ректорския стол и назначава на поста проф. Иван Върбанов.

Според ВАС с отмяната не би се разрешила сложната правна ситуация в Академията, която в момента има двама ректори, всеки от които се смята за законен. С такива доводи се произнесоха два състава на ВАС – тричленен и петчленен, като и двата посочиха, че казусът за предварителното изпълнение не засяга материалната стойност на заповедта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони