Над 20 000 души пред Царевец присъстваха на кулминацията на тържествата за 110-годишнината от Независимостта

Лиляна Павлова: С постоянство и сила трябва да даваме отпор на фалшивите новини

Красимир Каракачанов: Трябва да подкрепим Унгария, защото случващото се срещу нея днес може да се случи срещу Полша или България утре Модернизацията на армията и поддръжката на старата военна техника трябва да вървят успоредно, заяви той

Агенция „Митници“ съобщи за нерегламентиран кран за точене на етилов алкохол в склад край Карнобат

Тома Биков: Даваме поредна пресконференция заради безпардонното лъготене на г-жа Нинова

Протестиращите от фабриките за алкохол край Карнобат нападнаха митнически екип

Безплатен вход за музея на Акропола през уикенда 29-30 септември

Завръщането на Джони Инглиш Роуън Аткинсън с още една шпионска пародия

Проф. Даниел Вълчев: Промените в нормативната уредба са толкова чести, че и юристите не могат да се ориентират

Георге Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам на референдума

Григор и Гофен загубиха като двойка на Лейвър Къп

Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жени в сферата на информационните технологии

29-годишен мъж падна от строеж в Благоевград и загина

Демонстрации в Германия преди посещението на Ердоган

Николета Лозанова с луксозна колекция бельо закри Sofia Fashion Week AW 2018 (СНИМКИ) Топ коафьори на Кристиано оф Рома и двама японци показаха висша мода в прическите

Свален ректор ще бори образователния министър в съда

Сваленият ректор на Стопанската академия в Свищов Теодора Димитрова ще бори образователния министър проф. Тодор Танев във Върховния административен съд. 35-годишната дама бе избрана от общото събрание на университета на 28 май, но седмица по-късно просветният министър Тодор Танев я обяви за нелегитимна и назначи служебен ректор. Димитрова обжалва заповедта пред Върховния административен съд, а мнозинството от Академичния съвет я припозна като ръководител въпреки действията на проф. Танев. ВАС призна за допустима жалбата на проф. Димитрова и насрочи дело за трето ноември.

Преди месец висшите магистрати дадоха 20-дневен срок на проф. Теодора Димитрова за доказване на правния ? интерес от протестиране срещу заповедта на проф. Тодор Танев. Оказа се, че след назначаването си служебният ректор проф. Иван Върбанов отменил решението на общото събрание на Академията, с което е избрана проф. Димитрова. Висшите магистрати указаха на проф. Димитрова да представи доказателства за оспорването на хода на проф. Върбанов по съдебен ред. Проверка на „Труд” показа, че отмяната на решението за избор на ректор вече е обжалвало пред Великотърновския административен съд от председателя на общото събрание проф. Данаил Врачовски. Това е прието от висшите магистрати за достатъчен довод за правен интерес от страна на сваления ректор проф. Теодора Димитрова и затова делото е насрочено, макар и за есента.

Друг състав на Върховния административен съд пък окончателно отказа да отмени предварителното изпълнение на заповедта на проф. Тодор Танев, с която той отстранява проф. Теодора Димитрова от ректорския стол и назначава на поста проф. Иван Върбанов.

Според ВАС с отмяната не би се разрешила сложната правна ситуация в Академията, която в момента има двама ректори, всеки от които се смята за законен. С такива доводи се произнесоха два състава на ВАС – тричленен и петчленен, като и двата посочиха, че казусът за предварителното изпълнение не засяга материалната стойност на заповедта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.