Риболовен кораб се блъсна в балчишкото пристанище

Любо Киров и Deep Zone Project ще веселят варненци в новогодишната нощ

Плиска привлича туристи с виртуален пътеводител и каталог

Купуват повече къщи от големи апартаменти Променят се желанията на хората с високи доходи

Нено Димов: Сключени са договори за 50% от бюджета на ОПОС

Шест месеца затвор за мъж, пребил и ограбил бивш затворник

Илияна Йотова разговаря с вицепрезидента на „Европа ностра“ Пийт Яспърт

Втора телефонна измама преди празниците в Попово

Бургас и Благоевград ще изграждат анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци

Трима пешеходци пострадаха за часове във Варна

“Труд“ с две годишни награди от Столична библиотека (СНИМКИ) Проф. Николай Овчаров бе отличен за най-четен автор

София ще има нов квартал с жилища за 12 000 души

Полски ТИР блъсна отзад „Мерцедес“ в Благоевград, няма ранени

Настаниха в психодиспансер 25-годишния мъж, ранил с нож трима полицаи край Стара Загора 

Синдикати и работодатели в спор за минималната заплата и нощния труд

Свален ректор ще бори образователния министър в съда

Сваленият ректор на Стопанската академия в Свищов Теодора Димитрова ще бори образователния министър проф. Тодор Танев във Върховния административен съд. 35-годишната дама бе избрана от общото събрание на университета на 28 май, но седмица по-късно просветният министър Тодор Танев я обяви за нелегитимна и назначи служебен ректор. Димитрова обжалва заповедта пред Върховния административен съд, а мнозинството от Академичния съвет я припозна като ръководител въпреки действията на проф. Танев. ВАС призна за допустима жалбата на проф. Димитрова и насрочи дело за трето ноември.

Преди месец висшите магистрати дадоха 20-дневен срок на проф. Теодора Димитрова за доказване на правния ? интерес от протестиране срещу заповедта на проф. Тодор Танев. Оказа се, че след назначаването си служебният ректор проф. Иван Върбанов отменил решението на общото събрание на Академията, с което е избрана проф. Димитрова. Висшите магистрати указаха на проф. Димитрова да представи доказателства за оспорването на хода на проф. Върбанов по съдебен ред. Проверка на „Труд” показа, че отмяната на решението за избор на ректор вече е обжалвало пред Великотърновския административен съд от председателя на общото събрание проф. Данаил Врачовски. Това е прието от висшите магистрати за достатъчен довод за правен интерес от страна на сваления ректор проф. Теодора Димитрова и затова делото е насрочено, макар и за есента.

Друг състав на Върховния административен съд пък окончателно отказа да отмени предварителното изпълнение на заповедта на проф. Тодор Танев, с която той отстранява проф. Теодора Димитрова от ректорския стол и назначава на поста проф. Иван Върбанов.

Според ВАС с отмяната не би се разрешила сложната правна ситуация в Академията, която в момента има двама ректори, всеки от които се смята за законен. С такива доводи се произнесоха два състава на ВАС – тричленен и петчленен, като и двата посочиха, че казусът за предварителното изпълнение не засяга материалната стойност на заповедта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.