Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Кметът Фандъкова: Обстановката в столицата се нормализира

Митнически служители откриха големи количества нелегален алкохол и дизелово гориво в частен имот

Цветан Цветанов: Историческото наследство и съвременният облик на Велико Търново са гордост за България (СНИМКИ)

Ето каква е тайната на идеалната чаша кафе

Дете от Кубрат е станало жертва на телефонна измама

Агенцията по храните започна засилени проверки преди Великден

Магистрала “Струма” от Бобошево до Дупница е затворена за тирове

Икономисти: Ерата на евтиния труд в България свършва

Преустановено е движението на влаковете между гарите Долна Махала и Карлово заради паднали скали

Аржентинец си смени пола, за да се пенсионира пет години по-рано

Поддръжката на оградата по границата ще става без обществени поръчки, реши парламентът

Свален ректор ще бори образователния министър в съда

Сваленият ректор на Стопанската академия в Свищов Теодора Димитрова ще бори образователния министър проф. Тодор Танев във Върховния административен съд. 35-годишната дама бе избрана от общото събрание на университета на 28 май, но седмица по-късно просветният министър Тодор Танев я обяви за нелегитимна и назначи служебен ректор. Димитрова обжалва заповедта пред Върховния административен съд, а мнозинството от Академичния съвет я припозна като ръководител въпреки действията на проф. Танев. ВАС призна за допустима жалбата на проф. Димитрова и насрочи дело за трето ноември.

Преди месец висшите магистрати дадоха 20-дневен срок на проф. Теодора Димитрова за доказване на правния ? интерес от протестиране срещу заповедта на проф. Тодор Танев. Оказа се, че след назначаването си служебният ректор проф. Иван Върбанов отменил решението на общото събрание на Академията, с което е избрана проф. Димитрова. Висшите магистрати указаха на проф. Димитрова да представи доказателства за оспорването на хода на проф. Върбанов по съдебен ред. Проверка на „Труд” показа, че отмяната на решението за избор на ректор вече е обжалвало пред Великотърновския административен съд от председателя на общото събрание проф. Данаил Врачовски. Това е прието от висшите магистрати за достатъчен довод за правен интерес от страна на сваления ректор проф. Теодора Димитрова и затова делото е насрочено, макар и за есента.

Друг състав на Върховния административен съд пък окончателно отказа да отмени предварителното изпълнение на заповедта на проф. Тодор Танев, с която той отстранява проф. Теодора Димитрова от ректорския стол и назначава на поста проф. Иван Върбанов.

Според ВАС с отмяната не би се разрешила сложната правна ситуация в Академията, която в момента има двама ректори, всеки от които се смята за законен. С такива доводи се произнесоха два състава на ВАС – тричленен и петчленен, като и двата посочиха, че казусът за предварителното изпълнение не засяга материалната стойност на заповедта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.