Разследват смъртта на двама служители на „Напоителни системи” в Плевен

Двама служители на фирма „Напоителни системи” в Плевен починаха по време на ремонт на помпена станция край Гулянци.

На 24 юли 51-годишният Емил Личев и 31-годишният Владимир Москов влизат за ремонт в помпена станция, без да знаят, че под земята имало натрупани с години отпадъци и тиня, от които се отделил блатен газ. На единият работник му прилошало и паднал в канала, а началникът му слязъл да го спаси. По-късно двамата мъже починали.

Месец след инцидента майката на Емо не може да се примири с нелепата и жестока смърт на сина си, съобщи Нова тв.

„Трябвало е да бъдат предупредени, да им се дадат маски за тази работа. Каналите не са чистени над 20 години. Ако бяха изчистени, нямаше да се случи това нещо. Никой не ги е предупредил”, обяснява майката Наталия Личева.

От окръжната прокуратура в Плевен уверяват, че работят по случая, но все още не може да се докаже има ли виновни и кои са те.

„До настоящия момент водещият разследването следовател е разпитал 12 свидетели. Назначени са съдебно-медицински експертизи, заключенията са приложени в досъдебното производство и продължава разследването. Окръжна прокуратура ще направи всичко възможно, да се докаже виновността на лицата, които евентуално са проявили небрежност при съответната трудова дейност и ако е в причинна връзка тяхната небрежност с причинената смърт на двете лица, ще бъде повдигнати обвинения - лишаване от свобода от 3 до 10 години”, заяви Рени Кирилова, говорител на окръжната прокуратура.

Проверки и разследване за наличието на трудова злополука са извършили и от Инспекцията по труда и НОИ в Плевен.

„Не е направена оценка на риска на този вид дейност. Когато се влиза в такива затворени пространства и има вероятност от отделяне на газ, химични вещества и други. Първо би трябвало хората, които ще влизат вътре да се убедят, че това е безопасно. Определено, след като са се задушили, тези хора са имали нужда от кислородни апарати”, обясни Борис Петков, директор на Инспекция по труда.

Загиналите мъже са били служители на „Напоителни системи“ АД, предприятие, което е под шапката на земеделското министерство. Потърсихме становище оттам. Получихме писмен отговор, че са спазени всички изисквания, проведени са инструктажи, а служителите имат застраховка „Злополука и заболяване”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини