Автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша, ще бъдат подменени

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Китайският президент пристига на посещение в Африка

С 95 невероятните точки Братя Минкови Кюве получи злато от световният конкурс за винени награди Decanter

Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

Трима български граждани опитаха да преведат нелегално осем чужденци

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Крадци са ограбили дома на Мира Добрева, докато семейството й спи

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни

Мъжът, който пострада при катастрофата на АМ „Хемус“, е с опасност за живота

Един човек пострада при катастрофа на АМ „Хемус” край Девня Трафикът се осъществява в активната лента

Ана Пападопулу става жена на Вергов Снимат шести сезон на “Откраднат живот”

Разследват масово избиване на котки в Търново

Намаляха нарушителите на скоростта в Шуменско

ЦРУ: Китай води тиха студена война срещу САЩ

Чиновници поискаха от жена в инвалидна количка да изкачи 20 стъпала

Чиновници поискаха невъзможното от жена инвалид, прикована на легло и напълно неподвижна – да изкачи 20-те стъпала на сградата на общинската администрация, за да ѝ издадат един документ. За драмата в Пловдив разказа в репортаж „Нова телевизия“. Потърпевшата жена определи случая като гавра с хората с увреждания и поиска местната власт да промени начина на обслужване на трудно подвижните граждани, като за тях да има специални служители, които да посещават домовете им.

От три години животът на Васка е затворен между четири стени. Жената е неподвижна. Най-дългото разстояние с инвалидната количка е от леглото до масата в съседната стая. Преди дни починал вторият ѝ съпругът и трябвало да извади удостоверение за наследници от служба ГРАО. За целта изпратила дъщеря си до общината. Чиновниците от кметството обаче я отпратили.

„Служителката ми каза, че аз съм никой. Не мога да претендирам да взимам това удостоверение от този човек. Той си имал жена и две деца. Ето нося ТЕЛК-овото решение. Жената е 100% инвалид и е невъзможно да дойде. Тя ми казва такъв е законът. Как ще се качи до горе, като има 10 стъпала на двора, после на фасадата на сградата, после вътре”, коментира Магдалена Дамянова.

Така чиновничката не направила компромис. Поискала неподвижната жена лично да се яви в кметството, за да ѝ издаде документа, тъй като такъв бил законът.

„За съжаление буквата на закона е такава,че удостоверение за наследници се издават само на наследниците на починалото лице или техни законни представители с нотариално заверено пълномощно”, обясни Георги Титюков, кмет на район „Централен“ Пловдив. Следващото препятствие за дъщерята на неподвижната жена било да намери нотариус. След като преминала през канторите на шестима, седмият се съгласил да отиде в дома им, за да упълномощи Магдалена да представлява майка си Василка пред институциите.

След скандалния случай кметът обеща сградата на общинската администрация да стане достъпна за трудноподвижните хора. И докато чакат рампата, възрастната жена и дъщеря ѝ остават с огорчението от чиновническото бездушие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.