62 км велоалея свързва България и Румъния

Велотрасе ще свърже България и Румъния с общ проект по програмата за трансгранично сътрудничество, съобщиха от областната управа в Русе. Маршрутът, който ще се ползва и за пешеходен туризъм, ще е дълъг 50 км на българска територия и 12 км на румънския бряг. Той ще минава през Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви и Пещерата „Орлова чука”.

Предстои общините в Русе, Иваново и Две могили да потвърдят изграждането на трасето на съответната територия. Очакват се становищата на "Напоителни системи" ЕАД – клон Долен Дунав, и Министерството на културата.

Оше преди 2 г. 32 доброволци от двете държави проучиха общи маршрути за туризъм в Румъния. При пробезите са набелязани най-подходящите места за отдих. В някои участъци тесните аварийни ленти не са удобни за колоездачите. Няма подходящи къмпинги и жп транспорт за преходи с велосипеди. Сдруженията "Вело - Русе" и "Колоездене Румъния" искат удобни точки на 50 км по маршрутите с достъп до електричество, телефон и санитарен възел.

България вече обяви, че ще изгради велоалея по поречието на реката след приемането на Дунавската стратегия. Подписаното споразумение за сътрудничество между бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Германския технически център предвижда 2 млн.евро. С пилотен проект ще се направи част от велоалея между Сърбия, Румъния и България, която ще се свърже със съществуващото трасе до Будапеща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони