Учителите - основна бойна единица срещу тероризма

Учителите и образованието като цяло са изведени като основна бойна единица в борбата с терористите. В портала за обществено обсъждане бе пуснат поредният документ, който се опитва с академичен език да предотврати нов „11 септември“. Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 - 2025 г.) ще бъде внесена за гласуване на заседание на правителството през есента.

В проектодокумента се казва, че по-доброто образование на хората намалява риска един човек да бъде радикализиран или да тръгне да подготвя атентат. Хората от „първа линия“ (учители, полицаи и социални работници) трябвало да се обучават постоянно и целенасочено, за да откриват още в зародиш радикалните клетки.

Наличието на голям брой европейски, включително и от Западните Балкани, чуждестранни бойци в състава на различни екстремистки и терористични формирования увеличава риска и заплахата срещу България, се казва в документа.

Рискове съществуват и заради обучението на наши граждани в чужди религиозни образователни центрове, където се проповядва екстремистка идеология. Не може да се изключи вероятността завръщащите се у нас след обучението лица да се ангажират в пропаганда на радикални идеи и опити за реализацията им в страната, казват експертите. В стратегията липсва каквато и да е конкретика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование