Спасиха 20-годишен сърфист от удавяне във Варна

20-годишен сърфист е спасен от удавяне край Варна. Това съобщиха от ДКЦ 1 „Света Клементина”, който отговаря за медицинското обслужване на плажовете.

Момчето се нагълтало с вода и започва да се дави, като своевременно е забелязан от спасител, който също е останал след регламентираното работно време, и навреме го извадил от водата.

След работно време е изчаквал дежурният реанимобил с трима лекари, които са оказали първа помощ на момчето и след стабилизирането с линейка на „Бърза помощ” е откаран в болница.

Вчера и днес навсякъде предупредителният флаг е червен, което забранява къпането в бурното море. Предотвратени са десетки инциденти. Днес към 16.00 часа на Централен плаж в курорта „Св. Св. Константин и Елена” е пострадало 20-годишно момче, български турист.

Той изчаквал вълните и в един момент се хвърля с главата напред върху връхлитащата брега вълна, при което е получил сериозна травма на врата, без да се е давел. Спешно му е оказана първа помощ, поставен е на системи и му е сложена обездвижваща врата яка. Само бързата намеса на медиците е предотвратила по-сериозни увреждания, защото пострадалият е получил изтръпване на краката. След стабилизирането с линейка на „Бърза помощ” е откаран в болница.

„От десет години откакто ДКЦ 1 „Света Клементина” пое медицинското обслужване на плажовете, алармирам за голямата нужда от плажна полиция. Напоследък морето е бурно и опасно за къпане, но това не стряска недисциплинираните плажуващи. Изказвам голямата си благодарност към медицинските екипи и спасителите, които полагат неимоверни усилия да предотвратяват инциденти по всички плажове на курортите и Варна. Често незаслужено са обиждани от агресивни туристи.

Заради опасното море и медиците, линейките и спасителите остават почти час след работно време, за да оказват първа помощ”, заяви д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони