Слух за хайка за джихадисти у нас

Полицейските власти у нас издирват мъж и жена, за които се предполага, че са свързани с терористичната групировка “Ислямска държава”. Те са по следите на 24-годишния румънец Мимо Попеску и французойката от ирански произход Езида Елхам (29 г.). Новината бе разпространена сензационно от повечето медии в неделя, но опровергана от МВР в късните часове.

Първа агенция “ПИК” съобщи сутринта, че в България е влязла двойка, близка до “Ислямска държава”, а сигналът за нея дошъл от Франция. Минути по-късно от държавното обвинение обявиха, че те не са източник на въпросната информация. “Всяко позоваване на пресцентъра на прокуратурата за наличието на терористи у нас е неточно и некоректно. Прокуратурата е в непрекъсната връзка с ръководствата на МВР и ДАНС”, заявиха оттам.

Информацията, публикувана в медиите, за двама предполагаеми терористи от “Ислямска държава” е интерпретация на провежданите от МВР мероприятия, съобщиха от пресслужбата на вътрешното ведомство.

Излезлите статии са неправилно представяне на предприети от МВР мероприятия с различна насоченост. Част от цитираните действия са предприети от ГД “Национална полиция” за охрана на провеждащото се масово културно мероприятие (Spirit of Burgas), други действия са относими към противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност, уточниха говорители. Според тях публикуваните в медиите френска и румънска лична карта са недействителни. А цитираните лица и събития са свързани с подозрения за криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност.

Проверка на “Труд” по станциите на софийското метро, Централната жп гара и автогарата показа, че видимо засилено полицейско присъствие там няма. Очевидци съобщиха, че в събота привечер униформени и цивилни от МВР и ДАНС са нахлули няколко столични хостели и приюти за бежанци близо до “Лъвов мост” в търсене на джихадистите. Акцията не дала резултат. През последните месеци неведнъж в района се провеждат операции за залавяне на чужди граждани.

Усилени полицейски проверки бяха забелязани в последните два дни в курорта Слънчев бряг. Ченгетата претърсвали автомобили и хотели. Изисквали и регистрации от чужденците. “На всяка крачка ни искат лични карти”, оплакаха се летовници.
“Няма данни терористите да са на територията на Слънчев бряг, но сме длъжни и проверяваме”, казаха полицаи.

Драконовски мерки за сигурност белязаха и съботното състезание на Европейското първенство по ветроходство, в което участваха над 400 души.

Версии: Кастрят нашите служби за теча на информация


Румънецът Мимо Попеску (24 г.) и французойката от ирански произход Езида Елхам (29 г.) може би не са пресичали изобщо българската граница, а само са споделили идеята да стъпят на наша земя, откъдето да се отправят към Франция. Тази версия споделиха в неделя полицаи пред “Труд”. Според тях двамата са готвели кървав атентант на френска територия. Втора непотвърдена версия от вчера гласеше, че сочените за терористи са влезли у нас от Турция през ГКПП-Лесово или Малко Търново. След като от пресцентъра на МВР неофициално отрекоха и двете версии, се появи трета - френските служби скастрили нашите за изтеклата информация, че се издирват джихадисти у нас. Ето защо говорителите привечер я нарекоха неточна и некоректна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право