Шели Бърг кръсти русенски пианист в джаза

Американската джаз легенда Шели Бърг стана кръстник на международната сцена на 13-годишния русенски пианист Николай Димитров, съобщиха негови близки. Талантливият музикант дебютира на 18-ия международен джаз фестивал в Банско. Той гастролира на сцената в деня на откриването, представен лично от Шели Бърг и радиоводещия Тома Спространов.

Американският джаз пианист, който има няколко номинации за "Грами", е за първи път в България. След рецитала си той е представил на публиката и възпитаника на Националното училище по изкуствата. Американецът е припомнил успехите му в "Карнеги Хол" и "Роял Албърт Хол". Тома Спространов е разказал, че Ники се е изявил за първи път на Националната джаз среща в Русе.
Обещаващият талант е изпълнил популярната пиеса на Дюк Елингтън "С Jam Blues", аплодирана горещо от публиката. След виртуозното й изпълнение Шели Бърг е предсказал блестящо бъдеще на русенския талант и е обещал да следи развитието му.
Металната зала "Мюзикферайн" във Виена вече очаква изпълнението на Ники на 12 септември т.г. Той е единственият българин, поканен зa концерта на лауреатите в австрийската столица. Журито е определило да изпълни Етюд номер 5 от Шопен след спечелената първа награда на международния конкурс Grand Prize Virtuoso-Vienna в категория Intermidiate /13-15 г./.
Преди месеци Николай завоюва първа награда в лондонското издание на същия конкурс, която му позволи да свири в "Роял Албърт Хол". Така за по-малко от година обещаващият пианист стъпва на три световни сцени. През ноември м.г. той покори "Карнеги Хол" в Ню Йорк, а през март т.г. взриви и лондонската "Роял Албърт Хол".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура