Прехвърлянето в НОИ не е изгодно за младите

Хората, започнали да работят след 2002 г., биха получили по-висока пенсия, ако се осигуряват едновременно в държавния и в частен фонд

Да продължа ли да се осигурявам за втора пенсия в частен фонд, или да се прехвърля изцяло в НОИ и да получавам пенсия само оттам? Кое е по-изгодно? Кога бих получил по-висока пенсия? Вероятно мнозина си задават подобни въпроси след финалното одобрение на пенсионната реформа от парламента.

Промените дадоха зелена светлина пред местенето от частен фонд в НОИ и обратно. Единственото, което остава за прилагането им на практика, е приемането на наредба, по която ще става движението на парите. Министерството на финансите вече представи проект, който вероятно ще бъде одобрен от правителството до няколко седмици.

Но да се върнем на въпроса - къде да се осигурявам, за да получа по-висока пенсия. Отговорът е труден, тъй като ако се осигурявате допълнително в частен фонд, пенсията ви от НОИ ще бъде намалена, защото сте внасяли там не 17,8%, а 12,8% от заплата си. Според сегашното законодателство понижението ще е с 28%. Тоест въпросът е дали втората пенсия ще е достатъчно голяма, за да компенсира понижението и да осигури нещо отгоре.

Истината е, че еднозначен отговор няма, тъй като е обвързан с много условия. Пенсията, която бихте получили от частния си фонд, зависи от размера на средствата в индивидуалната ви партида в момента преди пенсиониране, обичат да казват специалистите.

Колко пари ще имате зависи от много фактори - като размера и редовността на осигуровките, доходността, която фондът ви постига, състоянието на капиталовите пазари, развитието на икономиката и не на последно място от законодателните решения на властимащите, които често променят условията за пенсиониране в последния момент.

Въпреки цялата условност все пак има актюерски разчети, които дават ориентир. Те показват, че по-младите хора, започнали да работят след 2002 г., биха получили по-висока пенсия, ако се осигуряват едновременно в НОИ и частен фонд. Прогнозите са, че те биха взели 1390 лв. (1000 лв. като първа пенсия от НОИ и 390 лв. като втора пенсия от фонда), или с 90 лв. повече отколкото, ако се откажат от втората си пенсия и разчитат единствено на държавното обществено осигуряване.

За да излязат сметките, има няколко условия - да се осигуряват непрекъснато в продължение на 40 години върху средния за страната осигурителен доход, а частният им фонд да постига най-малко 5,6% средна годишна доходност през този период. При осигуряване върху по-висока от средната заплата предимствата на осигуряването и за втора пенсия стават още по-големи. Тоест за младите, квалифицирани и добре платени хора, които работят за коректни фирми, прехвърлянето в НОИ не е изгодно.

При по-кратко осигуряване в частен фонд картината се променя. Да вземем например мъж, роден през 1960 г. Според реформата той ще се пенсионира на 65 години или през 2025 г. Актюерските прогнози от мотивите на законодателните промени показват, че ако този човек се осигурява само в НОИ, би получил 604 лв. пенсия. В случай че продължи да се осигурява и в универсален фонд, сборът от двете му пенсии би бил 596 лв. (507 лв. от НОИ и 89 лв. от фонда).

Сметката отново е направена при осигуряване върху средния за страната доход и 5,6% доходност. За получаващите ниски заплати прехвърлянето в НОИ би било по-изгодно, особено ако работодателят не плаща осигуровките редовно. Причината е, че ако според закона сте придобили право не пенсия, държавният фонд ще ви гарантира плащането й дори и при невнесени осигуровки. Докато в частния фонд ще получите толкова, колкото има в личната ви сметка.

Анализът показва още, че за хората, които ще се пенсионират до 2029 г., осигуряването само в НОИ ще носи по-висока пенсия. В масовия случай става въпрос за родените преди 1964 г. Причината е, че те се осигуряват по-кратко в частен фонд и в него не могат да се натрупат достатъчно средства, за да компенсират намалението на държавната пенсия. За по-младите шансовете да получат по-висока обща пенсия, ако се осигуряват в НОИ и частен фонд, се увеличават.

При всички случаи следете внимателно дали работодателят ви осигурява редовно и върху реалната ви заплата, проверявайте често каква доходност постига частният ви фонд и дали парите ви се увеличават или намаляват. И избирайте умно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес