Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

До 24 часа може да има нова сделка на Гърция с кредиторите

Най-късно до ранните часове на вторник се очаква приключването на финалното уточняване на нов помощен пакет за Гърция в размер на около 86 млрд. евро, съобщи „Ройтерс“. Ако всичко се развива според очакванията, би трябвало във вторник текстът да бъде одобрен от правителството и да бъде внесен за ратификация в парламента в четвъртък.

Идеята е страната да получи средства навреме, за да не пропусне плащането на 20 август на 3.2 млрд. евро към Европейската централна банка.

Екипи на министерствата на финансите и икономиката, от една страна, и на Европейската комисия и Европейската централна банка, от друга, преговаряха усилено в събота и неделя до ранните часове на днешния ден. Представители на МВФ също присъстват, но фондът обяви, че не може да участва в спасителния пакет, докато Гърция не си плати просроченото задължение.

„Полагаме усилия да приключим преговорите в понеделник през нощта или в първите часове на вторник“, казва гръцки официален представител пред „Ройтерс“, пожелал анонимност. „Когато внесем в парламента новата помощ, тя ще се състои от две части. Първата ще бъде кредитно споразумение с меморандум за разбирателство, а втората ще съдържа действията, които Гърция трябва да предприеме преди да получи парите.“

Друг официален източник допълва, че „от полунощ двете страни са на финалната права, като обсъждат окончателния текст изречение по изречение и дума по дума“. Представител на ЕС казва, че гръцката страна проявява „изключително сътрудничество“ и видимо има желание за сделка колкото се може по-скоро.

Проблеми имало обаче от някои страни членки на ЕС, настояващи да се намали общата сума на третия помощен пакет. Финландия, която вероятно ще е първата, която да обсъжда и ратифицира бъдещата сделка, каза в неделя, че може и да не участва в помощта.

Сред последните спорни въпроси по споразумението оставала планината от необслужвани кредити към гръцки банки, от което в значителна степен ще зависи и колко милиарда евро ще отидат за рекапитализирането им. През третото тримесечие на годината те бяха достигнали 35% от всички раздадени заеми, а след налагането на контрола над капиталите и затварянето на банките за близо месец този дял би трябвало да се е увеличил.

Спорните моменти

Няколко неща са останали за изглаждане и облагането на земеделците е едно от тях, разказа „Ройтерс“ в неделя. Останалите спорни мерки за премахване на някои данъчни облекчения, допълнително либерализиране на продуктовия пазар, дерегулиране на някои професии и разрешаване на търговските обекти да работят в неделя.

Все още се преговаря по това кои точно мерки трябва да бъдат въведени преди отпускането на средства и колко точно ще получи Атина при одобряването на третия пакет.

Ако събитията се движат по графика на гръцкото правителство, би трябвало след ратифициране в четвъртък да последва среща в петък, 14 август, на финансовите министри от еврозоната, които формално да дадат зелена светлина. Това задвижва процедури за одобрение в останалите държави от зоната, като се започва с Финландия още същия ден и се приключи до 18 август. Така на 19 август (следващата сряда) Европейският механизъм за стабилност ще може да преведе средствата на Гърция.

Колко помощ очаква Ципрас

Правителството на Алексис Ципрас разчита да получи през август общо 25 млрд. евро. От тях 12.5 млрд. евро ще отидат за погасяване на дълговете към европейските институции и МВФ (включително за 7 млрд. евро мостови кредит, отпуснат през юли), 10 милиарда евро ще са за рекапитализиране на банките и други 2.5 млрд. може да се използват за разплащане на просрочени задължения на държавата по договори и обществени поръчки (сумата достигна 5.3 млрд. евро в края на юни).

Ако този оптимален сценарий не се сбъдне, най-вероятно Гърция ще получи мостови кредит, както стана през юли. Вероятният му размер ще бъде между 5 и 6 милиарда евро, за да покрие само дълговете към ЕЦБ и МВФ до септември включително.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.