Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ) Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Д-р Димитър Петров: Има тотална намеса в управлението на здравната каса

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Доналд Тръмп: Изборите през 2016 г. не са повлияни от руснаците

До 24 часа може да има нова сделка на Гърция с кредиторите

Най-късно до ранните часове на вторник се очаква приключването на финалното уточняване на нов помощен пакет за Гърция в размер на около 86 млрд. евро, съобщи “Ройтерс”. Ако всичко се развива според очакванията, би трябвало във вторник текстът да бъде одобрен от правителството и да бъде внесен за ратификация в парламента в четвъртък.

Идеята е страната да получи средства навреме, за да не пропусне плащането на 20 август на 3.2 млрд. евро към Европейската централна банка.

Екипи на министерствата на финансите и икономиката, от една страна, и на Европейската комисия и Европейската централна банка, от друга, преговаряха усилено в събота и неделя до ранните часове на днешния ден. Представители на МВФ също присъстват, но фондът обяви, че не може да участва в спасителния пакет, докато Гърция не си плати просроченото задължение.

“Полагаме усилия да приключим преговорите в понеделник през нощта или в първите часове на вторник”, казва гръцки официален представител пред “Ройтерс”, пожелал анонимност. “Когато внесем в парламента новата помощ, тя ще се състои от две части. Първата ще бъде кредитно споразумение с меморандум за разбирателство, а втората ще съдържа действията, които Гърция трябва да предприеме преди да получи парите.”

Друг официален източник допълва, че “от полунощ двете страни са на финалната права, като обсъждат окончателния текст изречение по изречение и дума по дума”. Представител на ЕС казва, че гръцката страна проявява “изключително сътрудничество” и видимо има желание за сделка колкото се може по-скоро.

Проблеми имало обаче от някои страни членки на ЕС, настояващи да се намали общата сума на третия помощен пакет. Финландия, която вероятно ще е първата, която да обсъжда и ратифицира бъдещата сделка, каза в неделя, че може и да не участва в помощта.

Сред последните спорни въпроси по споразумението оставала планината от необслужвани кредити към гръцки банки, от което в значителна степен ще зависи и колко милиарда евро ще отидат за рекапитализирането им. През третото тримесечие на годината те бяха достигнали 35% от всички раздадени заеми, а след налагането на контрола над капиталите и затварянето на банките за близо месец този дял би трябвало да се е увеличил.

Спорните моменти

Няколко неща са останали за изглаждане и облагането на земеделците е едно от тях, разказа “Ройтерс” в неделя. Останалите спорни мерки за премахване на някои данъчни облекчения, допълнително либерализиране на продуктовия пазар, дерегулиране на някои професии и разрешаване на търговските обекти да работят в неделя.

Все още се преговаря по това кои точно мерки трябва да бъдат въведени преди отпускането на средства и колко точно ще получи Атина при одобряването на третия пакет.

Ако събитията се движат по графика на гръцкото правителство, би трябвало след ратифициране в четвъртък да последва среща в петък, 14 август, на финансовите министри от еврозоната, които формално да дадат зелена светлина. Това задвижва процедури за одобрение в останалите държави от зоната, като се започва с Финландия още същия ден и се приключи до 18 август. Така на 19 август (следващата сряда) Европейският механизъм за стабилност ще може да преведе средствата на Гърция.

Колко помощ очаква Ципрас

Правителството на Алексис Ципрас разчита да получи през август общо 25 млрд. евро. От тях 12.5 млрд. евро ще отидат за погасяване на дълговете към европейските институции и МВФ (включително за 7 млрд. евро мостови кредит, отпуснат през юли), 10 милиарда евро ще са за рекапитализиране на банките и други 2.5 млрд. може да се използват за разплащане на просрочени задължения на държавата по договори и обществени поръчки (сумата достигна 5.3 млрд. евро в края на юни).

Ако този оптимален сценарий не се сбъдне, най-вероятно Гърция ще получи мостови кредит, както стана през юли. Вероятният му размер ще бъде между 5 и 6 милиарда евро, за да покрие само дълговете към ЕЦБ и МВФ до септември включително.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.