Специалисти: Прекаленото висене в интернет отключва модерни форми на пристрастяване

71 на сто от българите използват интернет за Facebook, показват последните данни на националната статистика за миналата година. Най-активно в мрежата влизат младежите между 16 и 24 години. Според терапевтите прекаленото висене в интернет, без значение дали на смартфон, или на компютър, ще отключи модерни форми на пристрастяване, съобщи Нова тв.

От Здравното министерство обясниха, че пристрастяването към интернет не е медицински доказано и няма данни колко хора страдат от компютърна зависимост. Явор Илийчев е виждал живота и през екрана на компютъра, и през прозореца на комуната, в която се е лекувал от него. За пръв път хваща мишка и клавиатура на 9 години, първо заради игри.

Терапевтите обясняват, че 9-10-годишни деца вече прекаляват с интернет, а би трябвало на ден да прекарват по не повече от половин час на компютъра.

„Когато децата са вкъщи и са пред компютъра, родителите са спокойни, те не създават проблеми по никакъв начин”, коментира терапевтът Волен Пасков.

„В мрежата хората намират трибуна, където да изявяват себе си, да се покажат такива, каквито искат да бъдат, малко по малко започват да вярват на този фалшив образ и следват разочарованията”, каза още терапевтът.

По данни на международни анализи миналата година в света са продадени над 1,3 милиарда смартфони. В Китай и Германия вече има няколко смъртни случая заради изтощение след компютърна зависимост. Създадени са и първите програми за лечение на зависими от интернет деца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.