Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Валери Симеонов: България не е пряк участник в Коалицията срещу „Ислямска държава”

Не мисля, че има кой знае какъв сериозен риск за България, защото тя не е пряк участник в така наречената Коалиция срещу „Ислямска държава”. Това коментира за Фокус председателят на ПГ на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов по повод информацията, че двама членове на терористичната групировка са влезли на територията на страната ни. „От друга страна нямаме и кой знае какви прояви в национален или международен мащаб. Според мен, както излезе и в средствата за масова информация, това по-скоро са криминални престъпници. Не мисля, че трябва да се създава паника и да се насажда страх у хората”, посочи Симеонов.

По думите му, трябва да има достатъчно факти, за да се анализира, особено пък такива операции, които не са публично достояние. „Това са секретни действия. Публикуването на личните им документи е изтичане на информация, но от друга стана това говори, че присъствието им не носи някакъв риск, а по-скоро са криминални. България е коридор по силата на обстоятелството на нейното географско разположение. Мерките, които трябва да се предприемат са тези, за които ние настояваме още от преди изборите и за които успяхме да убедим държавата”, уточни Симеонов. Той посочи, че на първо място това е оградата на границата с Турция. „Оградата и засиленият граничен контрол са двата фактора, които категорично ще намалят и ще могат да спрат каквото и да е проникване на бежанци, емигранти, криминални или мюсюлмански крайни терористични групи и индивиди. Това трябва да бъде съчетано с доста сериозен обем на информация, както с останалите страни на ЕС, така и със страните от Близкия Изток, защото информация има”, добави Симеонов. Според него, просто трябва да има по-тясно сътрудничество между службите. „Това са трите фактора, които биха могли да предотвратят евентуалните последици и случаи като този на летище „Сарафово”. Естествено, необходими са и мерки, свързани с въвеждането на единната система за информация в туризма. Такава все още не е въведена, но съгласно нея, абсолютно всяко лице, което се настанява където и да било, трябва да бъде регистрирано и тази информация да е достъпна в централен масив база данни. България е една от малкото държави, която не го е въвела”, обясни още Валери Симеонов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.